Lentetemperaturen op komst?

20/01
2018
Terwijl de narcissen en krokussen al bij veel mensen in de tuin zijn opgekomen, is het de komende dagen toch nog een beetje winters. De weekendnachten leveren gladheid op, 's ochtends moeten de autoruiten gekrabd worden. Verder is het vanmiddag veelal bewolkt met in het zuiden regen. Vanavond regent het op meer plaatsen en kan er ook wat natte sneeuw vallen. Zondag schijnt eerst de zon, in de middag raakt het bewolkt bij 6 graden. Zondagavond en in de nacht naar maandag gaat het opnieuw regenen.

De regenzone in de nacht naar maandag is onderdeel van een warmtefront. Daarachter zit warmere lucht en daar profiteren we vanaf maandag van. Afhankelijk van hoe snel de regenzone wegtrekt, lijkt het maandagmiddag aardig op te knappen. Het wordt dan 7 graden in Friesland tot 10 graden in Brabant.

Grijs en zacht
De dagen erna gaat de temperatuur flink verder de lift in. Warmere lucht kan echter ook meer vocht bevatten en het raakt dinsdag dan ook snel bewolkt. Ook kan er her en der wat regen vallen. We krijgen dan vrijwel overal dubbele cijfers met 10 tot 12 graden! Woensdag komt daar nog een portie bovenop, met een stevige zuidelijke wind zouden we dan potentieel zelfs de 14 graden kunnen aantikken. Een exacte temperatuur aangeven voor die dag is nog lastig, omdat het natuurlijk vrij ver vooruit is.

Waar komt de zachte lucht vandaan?

De kaartjes in de video geven het mooi weer. Een bel met warme lucht komt opzetten vanaf de Azoren en trek richting Frankrijk en de Benelux. De luchtsoort komt dus van oorsprong vanaf de Atlantische Oceaan en bevat flink wat vocht. Niet zo raar dus, dat we waarschijnlijk wel wat grijze dagen krijgen met soms wat regen. Maar het brengt dus ook relatieve ‘warmte’ onze kant op. De meest warme lucht bereikt ons op woensdagavond. De maximumtemperatuur zal op de woensdag dan waarschijnlijk ook niet net na de middag gemeten worden, maar een stukje later op de dag. Misschien wel in de avond.

Recordwaardes?
Een normale temperatuur in januari is een graad of 5 à 6 maximaal en temperaturen rondom het vriespunt in de nachten. Volgende week zitten we daar ruim boven met woensdag wellicht wel 13 of 14 graden op de thermometer, een lokale 15 graden is zelfs ook niet uit te sluiten. Met dat soort temperaturen loont het om de statistieken er eens bij te halen. De hoogste temperatuur ooit gemeten in januari, was op 16 januari in 1947. Het werd toen 16,5 graden in Maastricht. Een verbreking van een maandrecord zou echt nieuwswaardig zijn, maar het maandrecord zit nog ver weg van de huidige verwachting. Een dagrecord wordt wel vaker verbroken en dat zal halverwege volgende week waarschijnlijk ook wel gebeuren. De hoogste temperatuur op 24 januari, ergens in Nederland gemeten, is wederom in Maastricht. Op 24 januari is in 1937 werd het daar 13,4 graden. Daar zouden we wel eens overeen kunnen gaan. Dan heb je het over een Nederlands dagrecord. Je kunt ook per station gaan kijken. De hoogste maximumtemperatuur ooit gemeten in De Bilt op 24 januari was in 1960, toen werd het 12,1 graden. Het verbreken van een stationsrecord is iets makkelijker dan het verbreken van een landelijk record (alle stations samen). De verwachting is nu dan ook dat we voor verschillende weerstations toch wel het dagrecord scherper gaan stellen.

Bron: MeteoGroup
Meer informatie vindt u ook terug op ons weerkanaal.

Datum: zaterdag 20 januari 2018, 08:59
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Frankrijk, Friesland, Limburg, Maastricht, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry