De week van een brief aan Google, sleepnetonderzoek en Shopify-rijkdom

19/01
2018
Een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

Google\'s vergeetachtigheidEigenlijk gaan we er altijd van uit dat Google het volledige open web in kaart probeert te brengen en dat als zij een pagina eenmaal in haar index heeft deze pagina er ook nooit meer uit komt. Tim Bray merkte op dat Google een aantal van zijn wat oudere artikelen opeens niet meer kon vinden. Artikelen die hij eerder wel kon Googlen en die ook nog steeds online staan. Hij denkt dat het behouden van deze pagina\'s voor Google meer kosten oplevert dan baten. Maar zou dat echt de reden zijn? Overigens kon hij zijn artikelen nog wel vinden met Bing en DuckDuckGo.

Google Memory Loss (Tim Bray/ongoing)

Nu we het toch over Google hebben... We hebben afgelopen week samen met honderden ontwikkelaars een brief ondertekend waarin we onze zorgen uiten over Google\'s Accelerated Mobile Pages (AMP) technologie. Volgens Google moet de technologie de ervaring van de (mobiele) gebruiker verbeteren, maar de manier waarop dit geïmplementeerd wordt gaat ervoor zorgen dat Google nóg dominanter wordt op het web. Uit de brief: \`The Web is not Google, and should not be just Google.\`

A letter about Google AMP

Het sleepnet krijgt aandacht in de persAls je dit leest heb je waarschijnlijk woensdag 21 maart al dikgedrukt in je agenda gezet om even die keiharde \`NEE\` te stemmen. Maar omdat heel veel mensen zich nog moeten informeren is het goed om te zien dat er in de pers steeds meer aandacht is voor het sleepnet. Er zijn daarbij niet veel journalisten die zo diepgaand onderzoek doen als Harry Lensink voor Follow the Money. In dit artikel gebruikt hij onze brief van Rijksveiligheidsdienst als aanleiding om uit te zoeken wat er nou precies bedoeld wordt met \`Onderzoeksopdrachtegericht (OOG) interceptie\`. Lees ook zijn andere stukken in het dossier. Jamal Ouariachi gooit het in Vrij Nederland over een andere boeg. Het referendum dwingt hem om nu eens goed na te denken over hoe hij privacy ziet. Hij begint daarbij bij onze kieswijzer (waartrekjijdegrens.nl) en struikelt bijvoorbeeld over de manier waarop getapte gegevens internationaal uitgewisseld mogen worden.

Big Brother will be watching – of valt dat wel mee? (Harry Lensink/Follow the Money)

De Sleepwet is het gevaar niet, het is onze eigen nonchalance (Jamal Ouariachi/Vrij Nederland)

De wapenwedloop voor jouw aandachtCory Doctorow beschrijft hoe er met tijdverspillers als Farmville om onze aandacht gestreden wordt. Hij denkt dat wat nu werkt om onze aandacht te trekken dat over een tijdje waarschijnlijk niet meer doet: we worden er dan namelijk immuun voor. Zo ziet hij dus een wapenwedloop tussen de mensen die onze aandacht willen trekken en wij, de mensen die proberen om niet afgeleid te worden. Maar hij vergeet daarbij dat de daadwerkelijke wedloop natuurlijk die is tussen de verschillende partijen die strijden om onze aandacht, daar wordt het grove geschut ingezet.

Persuasion, Adaptation, and the Arms Race for Your Attention (Cory Doctorow/Locus Online)

Gevaarlijke aanpak van nepnieuwsAfgelopen week was er in Brussel een bijeenkomst van 39 experts die van de EU de taak hebben gekregen om na te denken over hoe nepnieuws bestreden moet worden. Roderick Veelo maakt zich daar bij RTL Z terecht zorgen over. Volgens Veelo weet niemand wat de impact van nepnieuws überhaupt is, terwijl de consequenties van een overheid die gaat bepalen wat waar of niet waar is en wat dus wel of niet gezien mag worden heel gevaarlijk zijn: de vrijheid van informatievergaring is in het geding.

Overheid die jaagt op nepnieuws is een gevaar voor de persvrijheid (Roderick Veelo/RTL Z)

Slapend rijk worden?Maak dan je eigen volledig geautomatiseerde geldverdienmachine met Shopify en Instagram-advertenties! (Ok doe maar niet, maar wel even lezen)

The Strange Brands in Your Instagram Feed (Alexis C. Madrigal/The Atlantic)

Datum: vrijdag 19 januari 2018, 23:43
Bron: BitsOfFreedom
Categorie: Internet en ICT
Tags: België, Brussel

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry