Eerst wat winterse perikelen, later (flink) zacht...

19/01
2018
Het kan in de avond, nacht en ochtend plaatselijk glad worden door bevriezing, neerslag en rijp. Even een beetje winterweer. Na het weekend stroomt (zeer) zachte lucht binnen.

Niet veel wind meer
Na de flitsstorm van gisteren is de atmosfeer rustig en ook de eerstkomende dagen waait het niet hard. Aan zee wordt het hooguit 6, mogelijk 7 Beaufort na het weekend. Het weerbeeld blijft wisselvallig. Een geheel droog etmaal zit er nog niet in, wel is het a.s. zondag langere tijd droog!

Die soorten gladheid
Voor vanavond, vannacht en de eerste uren van morgenochtend kan het - plaatselijk - glad worden, lees: gladheid op niet-gestrooide plaatsen! Het gaat om drie soorten gladheid: gladde straten, wegen en stoepen vanwege enkele winterse buien, gladheid door bevriezing van natte weggedeeltes en/of glibberigheid door vorming van rijp. Rijp ontstaat wanneer bij temperaturen onder het vriespunt waterdamp overgaat in ijs. Dit gebeurt vooral tijdens een rustige, heldere nacht op voorwerpen die snel warmte verliezen door uitstraling (naar de ruimte). Zodra de temperatuur van het voorwerp onder nul komt, gaat de waterdamp meteen over in ijskristalletjes, b.v. op het raam van auto's of op een brugdek. Rijp kan ook ontstaan doordat de waterdamp bij afkoeling eerst als dauw neerslaat en vervolgens bevriest. Dit wordt ook wel rijm genoemd. De luchttemperatuur op 1,5 meter kan her en der gaan zakken tot -1 graad, vooral landinwaarts. De wegen kunnen dan nog wat kouder worden. Die enkele winterse bui kan het landschap wit kleuren, maar dat zal plaatselijk zijn en veel neerslag wordt niet verwacht.

Zaterdag: zuiden regen en elders wat buien met hagel
Ook zaterdag overdag hebben we met enkele buien te maken, in de ochtend kan dat vooral in het noorden nog een bui zijn met hagel en sneeuw. De zon is soms te zien. In het zuiden is het eerst even droog, maar valt vooral in de middag en avond regen en hier is het dan compleet bewolkt, grijs weer. De storing hoort bij een kleine depressie met aan de noordkant, aan de kop van het weersysteem, waarschijnlijk sneeuw. Zie de kaart. Het gaat in de Ardennen en Eifel sneeuw opleveren en misschien dat ook net het zuiden van Limburg sneeuwvlokken meepakt. De maximumtemperaturen komen uit op 3 tot 5 graden. Warm is het dus niet. De wind is zwak tot matig.

Zondag: overdag droog en wat zon
In de nacht naar zondag kan het opnieuw nipt vriezen en opnieuw kan het plaatselijk glad zijn. Zondag overdag begint overal droog met zonneschijn. We merken de invloed van een hogedrukuitloper. Zie de kaart. Vrij snel neemt de bewolking echter alweer toe op nadering van de zoveelste storing van deze winter. Het wordt een graad of 6.

Het lijkt er op dat de regenbrenger pas in de avond en nacht naar maandag ons land aandoet. Misschien dat er even een zone met wat natte sneeuw passeert, maar de kans op regen is groter. Alles bij elkaar wordt het alweer nat. Het is een waaiwinter tot nu toe met ook neerslag van betekenis. De zeer natte december en tot nu toe ook de natte januari met op sommige plaatsen in het oosten en noordoosten al minstens 100 millimeter neerslag, en dat in 19 dagen tijd! In de omgeving van Apeldoorn staat de teller op 107 mm, aldus de neerslagkaart van het KNMI.

Zachter weer op komst
Ook maandag is een bewolkte en natte dag wanneer de frontale storing langzaam west-oost verder trekt. Met de wind valt het mee. Het wordt maximaal 6 of 7 graden in het noorden tot lokaal al 12 graden in Zeeland. Dinsdag en vooral woensdag komen de temperaturen nog wat hoger uit, met aantrekkende zuidwestenwind. De meeste wind op woensdag. Maar geen storm, naar verwachting 6 en misschien 7 Beaufort aan zee. Dan brengt de zuidwester ook zeer zachte lucht naar ons toe, waarin een datumrecord voor het landelijk hoofdweerstation De Bilt mogelijk is. Dat staat op 24 januari op 12,1 graden (van 24 januari 1960), wij hebben 13 graden als voorlopig maximum in de verwachting staan.

Bron: MeteoGroup.

Datum: vrijdag 19 januari 2018, 13:57
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Apeldoorn, De Bilt, Gelderland, Limburg, Utrecht, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry