Felle Flitsstorm

18/01
2018
Vorige week donderdag mailde ik een weerkaartje met de verwachtte windstoten van de donderdag erop naar mijn collega’s. Een verwachting voor een volle week vooruit dus. In het kaartje stonden windstoten tot 140 kilometer per uur tot ver landinwaarts notabene, door een kleine felle depressie die snel over het noorden van het land zou moeten trekken. Ik schreef erbij: kijk, huiver en vergeet. Hoewel de bizarre berekening kwam van het beste weermodel dat momenteel beschikbaar is, het ECMWF model, moet je dergelijke extreme uitkomsten op die termijn echt met een korreltje zout nemen. Het enige wat je wel kan concluderen is, dat de atmosfeer blijkbaar in een situatie komt waarbij er extreme weersomstandigheden mogelijk zijn. Het is dus toch een signaal waar je iets aan hebt. Het maakt je alert en je volgt vervolgens de opeenvolgende berekeningen met betrekking tot die mogelijke extreme storm met extra aandacht.

Idiote uitschieter of niet

De dagen erna kwam de felle storm soms heel duidelijk in de berekeningen maar soms was ie ook maar vrij marginaal zichtbaar in de weerkaarten. Vanaf zondag werd de windpiek ook in de pluim steeds beter zichtbaar. Een teken dat het niet om een lukrake toevalsberekening ging, een idiote uitschieter van het model, maar dat er dus vrij veel rekenresulaten signalen gaven voor een storm. Vanaf maandag kwamen alle weermodellen met de vorming van een felle depressie. Aanvankelijk zou het systeem heel sterk moeten uitdiepen, met een kerndruk van mogelijk onder de 960 hPa, maar ook een noordelijke route moeten volgen. In dat geval zou vooral de noordkust wellicht een zware storm kunnen krijgen.

Eivormige kern

De dagen erna kwam de zuidelijke route weer steeds meer in beeld. Tegelijkertijd werd de stormdepressie minder diep berekend, met een verwachtte kerndruk rond of net onder de 980 hPa. Meest opvallend aan de berekeningen werd steeds meer de vorm van het lagedrukgebied. Geen mooie symmetrische ovaalvormige kern, maar meer een soort van eivorming lagedrukgebied met de spitse top van het ei gericht naar het zuidwesten. Langs deze spitse top van het ei lagen de isobaren gevaarlijk dicht op elkaar gepakt. Daar zou het venijnige stormveld van de depressie zich moeten vormen.

Realisatie: Felle flitsstorm

Vandaag passeert de stormdepressie. Inderdaad een eivormig geval dat met een zeer forse snelheid van west naar oost over of net noord van de Wadden langs gaat. De treksnelheid is een extra gevaar van de stormdepressie. Het veroorzaakt een zogenaamde stijgklap. Na de passage van de kern stijgt de luchtdruk erg snel en dat geeft de wind achter de wegtrekkende depressiekern een extra impuls, met de richting van de kern mee. Dus een versterking van de westcomponent. Het resultaat is in de loop van deze ochtend een korte maar venijnige en zelfs gevaarlijke storm. Wellicht stormt het aan de kust maar 2 uur en ook landinwaarts zal het windmaximum snel voorbij gaan. We noemen het maar een flitsstorm, in analogie met de term flitswinter die we tegenwoordig ook wel eens gebruiken. Wat de flitswinter betreft: op de kop van de depressie valt er in Noord Nederland vanochtend korte tijd (natte) sneeuw en met name in Noord Groningen kan het wit worden.

140 km/uur

De meeste modellen hebben rond 10 vanochtend de windpiek op de westkust en twee uur later boven de oostgrens. Een windkracht 10 is waarschijnlijk en wellicht dat het even tot een 1-0-minuutgemiddelde komt van windkracht 11. Zeer zware storm. Bij dit type storm zal het windveld zich ook boven land goed kunnen manifesteren. Niet met windkracht 10 maar wellicht dat in open gebied zoals rondom Schiphol wel een volle storm, windkracht 9, komt te staan. De flitstorm gaat vergezeld van zeer zware windstoten tot rond 140 km/uur. Langs de kust het sterkst, maar tot ver landinwaarts kunnen zware en mogelijk zeer zware windstoten tot 100 a 120 km/uur schade veroorzaken. Na de lunch maakt het windveld zich vlot uit de voeten en nog voor de scherm invalt is er niet meer dan een matige tot vrij krachtige westenwind over.

10 graden en meer

Na deze flitstorm komt de atmosfeer tijdelijk wat tot rust al blijft het wisselvallig. Voor maandag staat echter alweer een volgende behoorlijk actieve depressie op het programma. Waarschijnlijk geen storm maar wel regen en veel wind. Daarna wordt het in een brede zuidwestelijke stroming zeer zacht met temperaturen die gaan oplopen naar 10 graden of zelfs nog meer. Hieronder houden we updates van de flitsstorm bij.

UPDATE STORM:

11.00 uur: Hoogtepunt van de (zeer) zware storm is aan de westkust voorbij, maar het storm er nog wel met 9 tot 10 Bft.

10.20 uur: Ook IJmuiden komt door met 11 Bft, zeer zware storm, en Schiphol met een dikke windkracht 10!

09:30 uur: KNMI komt met een weeralarm, code rood voor brede strook over het land.

09.30 uur: Hoek van Holland 62 knopen, op 1 knoop na orkaan (windkracht 12)

09.20 uur: Hoek van Holland meldt windkracht 11, zeer zware storm!

09.00 uur: Hoek van Holland windstoot 133 km/u. Op Schiphol begint een toestel van de KLM met de 4 e landingspoging op de Polderbaan.

08.30 uur: Langs de westkust geven verschillende stations nu een zuidwesterstorm maar ook ver landinwaarts staat een harde tot stormachtige wind met reeds windstoten tot 100 km/uur.

07.30 uur: Vlissingen komt op 48 knopen, zware storm (10 minuut gemiddelde). In Noord Groningen meldt Jannes Wiersema matige sneeuw waardoor het zelfs wit wordt.

Datum: donderdag 18 januari 2018, 08:46
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Groningen, Noordelijke, Vlissingen, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry