Donderdag: kortdurende (zware) storm met verraderlijke windstoten

17/01
2018
Donderdag gaat het enkele uren stormen, aan de westkust is 10 Beaufort haalbaar. Zware storm. De windstoten worden waarschijnlijk op vrij grote schaal in het land verraderlijk! Vermoedelijk hebben we gedurende een paar uur tijd met enkele zware tot zeer zware windvlagen te maken.

De volgende windsituatie van de winter van 2017-2018 komt er morgen, donderdag, aan; de tweede storm van het jaar (de eerste was op 3 januari...). Nog steeds gaan de meeste berekeningen uit van een onstuimige fase. Een diepe stormdepressie, in de kern daalt de luchtdruk tot 978 hectoPascal, trekt donderdag in rap tempo over de Noordzee oostwaarts en veroorzaakt vooral in de tweede helft van de ochtend korte tijd zware storm aan de westkust, ofwel 10 Beaufort, en mogelijk pakt ook het Marker- en/of IJsselmeer een zware storm mee. De windstoten worden op vrij grote schaal verraderlijk. Overigens nemen de zeer sterke windvlagen niet meer dan een paar uur in beslag.

Straalstroom
Op pakweg 5 tot 10 kilometer hoogte blaast de zeer sterke straalstroom uit het westen boven ons. Hierin ontwikkelt zich de storm van morgen. We zien een rimpeling verschijnen ter hoogte van de Wadden, dat is 'onze' storm. De sterke westelijke stroming, de snel stromende luchtrivier, wordt in stand gehouden door het grote temperatuursverschil tussen Noord- en Zuid-Europa. Het noordelijk deel van Europa is gevuld met vrieskou op grote hoogte, boven het zuidelijk deel bevindt zich de warmere/warmste lucht. De kaart bij dit verhaal is geldig voor donderdagmiddag 13 uur, en het betreft de hoogtestroming op 5,5 km.

Hoogtepunt storm tussen 10 en 16 uur, even gevaarlijke windstoten
Vrijwel alle weermodellen hebben de kleine maar pittige storm wel in de berekeningen, zowel qua tijdstippen (timing) als positie zijn ze aardig in overeenstemming met elkaar. Het HIRLAM is momenteel wel het enige fijnmazige model dat de stormdepressie van donderdag wat zuidelijker berekent en daarmee ook het stormveld/stormgeweld met de zwaarste windstoten zuidelijker dan de andere modellen laat uitkomen, namelijk ter hoogte van Zuid-Holland en Zeeland.

Voorlopig hebben wij deze berekening voor onze verwachtingen verworpen. Onder meer het Engelse fijnmazige UKMO laat de zware storm vooral langs de westkust en op het Markermeer woeden. Maar, ook in de rest van het land gaat het volgens de meeste berekeningen heel hard waaien met, gedurende een paar uur, felle rukwinden van minstens 75 kilometer per uur, ofwel zware windstoten. Met uitzondering van het zuiden en zuidoosten van het land, zijn gedurende die paar uur enkele zeer zware windvlagen van minstens 100 kilometer per uur mogelijk. Deze zeer harde windstoten kunnen schade en overlast veroorzaken, zo kan een boom omwaaien en kunnen (loszittende) takken makkelijk afbreken. Vooralsnog gaan wij uit van maximale windstoten tot tussen 110 en 140 km/u in het noordwesten van het land, die 140 vooral aan de kust. Het hoogtepunt van de gehele stormsituatie wordt voor in de loop van de ochtend tot de namiddag verwacht, veelal 10 tot 16 uur. Zie verder de kaart. De stormdepressie heeft ook neerslag bij zich. In het noordoosten is het in de ochtend eerst koud genoeg voor tijdelijk natte sneeuw, maar verder gaat het om regenbuien. Weervrouw Margot Ribberink maakt nog meer inzichtelijk in onze dagelijkse weervideo op ons Weerkanaal!

Datum: woensdag 17 januari 2018, 12:39
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry