Belgische F-16’s onderscheppen Russen bij Nederland

15/01
2018
2 Russische vliegtuigen zijn vanmorgen het Nederlands verantwoordelijkheidsgebied binnen gevlogen, zonder zich te houden aan procedures. Om de toestellen te onderscheppen stegen 2 Belgische F-16’s op. Die gingen boven Noord-Oost Nederland door de geluidsbarrière. Dat veroorzaakte een enorme knal.

2 Belgische F-16`s.

Boven de Noordzee identificeerden de Belgen afkomstig van vliegbasis Florennes de Russische toestellen: ‘Blackjack’ TU-160 Tupolev-bommenwerpers. De jachtvliegtuigen volgden de Russen totdat de Britse Royal Air Force de begeleiding overnam. De luchtgevechtsleiding van het Air Operations Control Station in Nieuw-Milligen stuurde de F-16’s aan.

Bewaking luchtruim

De Belgen bewaken tot en met augustus het luchtruim van België, Nederland en Luxemburg. Zij namen vorige week het stokje over van Nederland. Beide landen voeren deze taak bij toerbeurt uit.

Een van de taken van de Koninklijke Luchtmacht en de Belgische Luchtcomponent is passend reageren op schendingen van het Benelux-luchtruim. Daarvoor staan permanent 2 F-16-jachtvliegtuigen met een korte waarschuwingstijd paraat.

Archieffoto: Blackjack TU-160 Tupolev-bommenwerper boven een gevechtstoestel van de Franse luchtmacht.

24/7

In Nederland voeren F-16’s van de vliegbases Volkel en Leeuwarden deze taak uit. Het luchtruim wordt 24/7 in de gaten gehouden door de luchtgevechtsleiding in Nieuw-Milligen. De Belgische F-16's staan op vliegbases Kleine Brogel en Florennes. Het Belgische Control and Reporting Centre dat continu het luchtruim monitort, staat in Glons.

Datum: maandag 15 januari 2018, 13:57
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Friesland, Leeuwarden, Luxemburg

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry