De week van adversarial AI, de singularity en een kapotte Facebook

13/01
2018
Een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

Facebook is kapotRoger McNamee was een vroege investeerder in Facebook en een mentor Mark Zuckerberg. Hij is er inmiddels van overtuigd dat de aandachtopslurpmachine Facebook door allerlei partijen misbruikt wordt voor politieke manipulatie en dat Facebook hier niet genoeg tegen doet. In een long read zet hij een aantal mogelijke oplossingen op een rij. Zo wil hij bijvoorbeeld een verbod op kunstmatige intelligentie die zich voordoet als een mens en vindt hij het onverstandig als de platforms nog meer bedrijven mogen opkopen voordat ze de problemen die ze veroorzaken hebben geadresseerd.

Washington Monthly: How to Fix Facebook—Before It Fixes Us

Schrikbarende computerbugsAan het begin van dit jaar werd de computerwereld opgeschud door twee computerbugs die nagenoeg elke bestaande computer kwetsbaar maakten: Meltdown en Spectre. De gewone internetter thuis hoeft zich gelukkig niet meteen druk te maken, maar hostingbedrijven zijn er wel heel druk mee bezig geweest. Ben Thompson legt op zijn blog heel toegankelijk uit hoe de bugs werken. En in Wired laat Andy Greenberg zien hoe het kan dat hetzelfde probleem opeens en onafhankelijk van elkaar door meerdere onderzoekers gevonden werd. XKCD had uiteraard weer de meest geestige uitleg van de bugs.

Stratechery: Meltdown, Spectre, and the State of Technology

Wired: Triple Meltdown: How So Many Researchers Found a 20-Year-Old Chip Flaw At the Same Time

XKCD, CC BY-NC

De singularity komt nog even nietAls Ed Felten iets schrijft, dan lezen we dat. In een serie blogposts is hij het idee van de singularity aan het ontrafelen. Dit is het punt waarop computers zo slim worden dat wij als mens geen idee meer hebben wat de gevolgen daarvan zullen zijn. Hij denkt niet dat dit punt er gaat komen en laat met simpele wiskundige voorbeelden zien waarom volgens hem het geloof in dit idee misplaatst is.

Freedom to Thinker: Why the Singularity is Not a Singularity

Kunstmatige intelligentie voor de gek houdenComputers wordt aangeleerd om steeds meer dingen zelfstandig te herkennen. Zo zijn er al veel kunstmatige intelligenties die kunnen herkennen wat er op een foto staat. Er wordt de laatste tijd steeds meer onderzoek gedaan naar hoe je dit soort herkenningssystemen voor de gek kunt houden. Een aantal onderzoekers bij Google heeft bijvoorbeeld een sticker ontworpen die de \`blik\` van de computer vast houdt. We hebben even gekeken of de sticker aan ons stickervel konden toevoegen maar de sticker werkt alleen maar als hij precies op de juiste manier geplakt is, dat gaan we dus niet doen.

Boing Boing: Adversarial patches: colorful circles that convince machine-learning vision system to ignore everything else

Uit: Adversarial Patch

Datum: zaterdag 13 januari 2018, 21:15
Bron: BitsOfFreedom
Categorie: Internet en ICT
Tags: Verenigde Staten, Washington

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry