Guur weer op komst met sneeuwkansen

12/01
2018
Dit weekend is het nog vrij rustig weer, maar vanaf maandag wordt het anders.

Winters luchtdrukpatroon zonder aanvoer van vrieskou

Op de weerkaarten van dit moment is het een bijna klassieke winterse 'setting' met hogedruk boven het noordwesten van Rusland, en storingen nu nog ver ten westen van Nederland. Aan de flank van het hogedrukgebied waait bij ons een oosten- of noordoostenwind, overigens niet sterk. Het verschil in luchtdruk wordt dit weekend wel wat groter, dus de oostelijke wind trekt iets aan. Hoe dan ook, deze wind voert geen vrieskou aan. Zo bevindt de vorstgrens zich morgen overdag, zaterdag, ter hoogte van Berlijn en op zondag schuift deze waarschijnlijk alweer iets noordoostwaarts op. In ons land wordt het maximaal 4 tot 7 graden. Het weerbeeld is nog bewolkt met lokaal misschien even wat mist, maar in het zuiden nadert droge lucht met als gevolg opklaringen. De meeste zonneschijn (4 uren) wordt voor Zuid-Limburg verwacht. Verder blijft het overal droog.

Zonnige zondag?

Op zondag breiden de opklaringen zich verder uit, dit gebeurt overigens al in de nacht naar zondag. Mede hierdoor kan het dan een graadje vriezen. Maar in het noorden, onder wolken, wordt het wat minder koud. Zondag overdag hebben de wolken de neiging boven het noorden te blijven plakken, maar elders draait het naar verwachting om (vrij) zonnig weer met blauwe lucht. Het voelt wat schraal aan, met windkracht 2 tot 4 uit het oosten tot zuidoosten in combinatie met maximumtemperaturen van 2 of 3 graden in het Waddengebied tot 6 graden in het zuiden. Dus op de Wadden zal het het koudst zijn met ook die 4 Bft.

Omslag op maandag

Maandag gaat het weer omslaan. De wind zoekt het zuiden op en vanuit het westen nadert een koufront. Al snel raakt het bewolkt en de regen lijkt vooral in de late middag en avond te vallen. Tegen die tijd waait de zuidzuidwestenwind matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig tot hard, rond 7 Beaufort. We komen nog uit een koude nacht en vroege ochtend met verspreid lichte vorst, maandagmiddag wordt het naar verwachting 6 tot 9 graden, van noord naar zuid.

Ook in de V.S. heeft men te maken met een koufront, maar dat is daar van een heel ander kaliber dan het maandagse front bij ons! Het Amerikaanse front brengt (zeer) koude lucht tot in de zuidelijke staten, zoals Texas! Reinier van den Berg vertelt er uitgebreid over in onze dagelijkse themapresentatie op ons Weerkanaal.

Datum: vrijdag 12 januari 2018, 15:14
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Berlijn, Duitsland, Limburg, Rusland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry