Zonnig weekend in de Alpen, volgende week weer volop sneeuw

11/01
2018
Aan sneeuw is dit wintersportseizoen geen gebrek. Al in november en december veroorzaakten noordwestelijke stromingen diverse keren sneeuw met name voor de noord- en westkant van het Alpenmassief. Afgelopen week kreeg de zuid- en zuidwestkant van de Alpen een enorme dump. Een lagedrukgebied boven Spanje trok richting de Italiaanse Alpen. Met een zuidelijke stroming werd vochtige lucht aangezogen. Südstau tegen de zuidkant van de Alpen leverde record of bijna record vrachten sneeuw af, op sommige plaatsen meer dan 3 meter… In het Zwitserse Zermatt kwamen 13.000 wintersporttoeristen vast te zitten door sneeuw en lawinegevaar. De toegangswegen waren 2 dagen afgesloten en ook de trein kon het skiresort even niet bereiken. Inmiddels is Zermatt weer bereikbaar.

Lawinegevaar is afgenomen

Inmiddels is de sneeuwdump gestopt. In het oosten van Oostenrijk valt vandaag en morgen nog een klein beetje sneeuw. Aan de zuidkant schijnt de zon weer. Aan de noordkant komt lage bewolking (hochnebel) voor. Boven de 800 meter zit je boven de wolkendeken en schijnt de winterzon volop. Het lawinegevaar was door het gewicht van de vele sneeuw op het hoogste niveau (5), maar neemt nu geleidelijk af. De vele sneeuw, soms een paar meter dik, is aan het inklinken en zal op veel plaatsen uiteindelijk een mooie stabiele basis vormen. In het zuiden van Zwitserland, in Wallis, in de Franse, rond Sestriere, en in Italiaanse Alpen, in het Aostadal, blijft het lawinegevaar de komende dagen nog verhoogd. Overigens is het altijd verstandig voordat je gaat skiën de lokale weer- en lawineberichten te volgen.

Kaiserswetter

Komend weekeinde is het prima toeven in de Alpen. De meeste pistes zullen dan wel weer geprepareerd zijn en zijn afdalingen tot in het dal in de winterzon mogelijk. Alleen het oosten van Oostenrijk blijft gevoelig en een paar centimeter sneeuw. Overdag blijft het op de meeste plaatsen licht vriezen, ’s nachts kan het boven het sneeuwdek flink afkoelen en zijn temperaturen van -10 graden mogelijk. Zondag breekt ook aan de noordflank van het Alpenmassief de zon weer door.

Opnieuw veel sneeuw voor de Alpen

In de Pyreneeën ligt ook behoorlijk veel sneeuw en schijnt de zon. Een bel koude lucht boven de Golf van Biskaje trekt zondag over het Iberisch schiereiland en veroorzaakt niet alleen in de Pyreneeën, maar ook in het Spaanse hoogland een beetje sneeuw. Deze ontwikkeling zorgt dat de stroming in Italië en in de Alpen weer zuidelijk wordt. Vanaf zondagavond kan er ook weer een beetje sneeuw vallen in de Franse, Zwitserse en Italiaanse Alpen. Veel meer sneeuw wordt verwacht vanaf dinsdag. Onder invloed van een zeer actieve depressie trekkend van Groenland naar IJsland zien we dat de straalstroom weer komt afzakken. Storingen met neerslag en wind trekken via de Britse eilanden het vasteland van Europa op. Deze west- tot noordweststau veroorzaakt vanaf dinsdag weer veel sneeuw in de Zwitserse en Franse Alpen. Kijkend naar de sneeuwverwachting van het ECMWF 00 uur run zien we dat vanaf volgende week dinsdag 16 januari tot en met zaterdag 20 januari op veel plaatsen weer meer dan een meter sneeuw zal vallen. In het zuidwesten van Zwitserland en in de Franse Alpen wordt nog veel meer verwacht, plaatselijk zelfs twee en een halve meter…. De meeste mensen gaan tijdens de Carnavalsvakantie richting de Alpen. Carnaval valt dit jaar vroeg, van zaterdag 10 tot en met woensdag 14 februari.

Sneeuw voor het Sauerland

Datum: donderdag 11 januari 2018, 11:13
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Groenland, IJsland, Oostenrijk, Spanje, Wallis, Zwitserland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry