Hoe bewijs je dat iemand via internet iets kocht?

10/01
2018
Als je via internet iets bestelt, dan moet je dat natuurlijk gewoon betalen. Alleen, als de koper betwist iets gekocht te hebben, hoe hoog ligt dan de bewijslast voor de verkoper? Die vraag kwam onlangs aan de orde bij een rechtszaak over via internet gekochte studieboeken. De koper kwam er onderuit enkel door te stellen dat niet zij maar haar stiefvader de aankoop heeft gedaan. Is dat werkelijk genoeg?

De feiten achter het vonnis zijn eenvoudig genoeg. Op naam van de gedaagde werden studieboeken besteld, deze werden ook geleverd maar de bijgesloten factuur bleef onbetaald ook na aanmaning. Daarop stapte de verkoper naar de rechter: er was gekocht, dus er moest worden betaald.

Het kort maar krachtige verweer luidde simpel genoeg dat niet de gedaagde zelf maar haar stiefvader de boeken had gekocht. En dat slaagde, met een eveneens zeer korte motivatie:

Bedoelde feiten sluiten immers niet uit dat haar stiefvader de bestelling heeft gedaan en daarbij de gegevens van [gedaagde] heeft ingevuld. De door Van Dijk gestelde feiten kunnen de haar stelling dat [gedaagde] partij is bij de door overeenkomst waarop de vordering is gebaseerd derhalve niet dragen.

En ja, het is ergens zo simpel. Wie stelt een overeenkomst te hebben met A, moet bewijzen dat A het akkoord heeft gegeven. Dat je de naam van A in je administratie hebt, is daarvoor natuurlijk best wel weinig als bewijs. Zelfs als ook het adres van A is ingevuld, kom je er niet want ook dat kan iedereen invullen. Heel misschien kun je wat gefronste wenkbrauwen krijgen als bewezen wordt dat het op dat adres is afgegeven, maar ook dan blijft het mager.

Toch zal het voor de praktijk vaak wel meevallen, omdat op internet het immers zeer normaal is dat je vooraf betaalt (of creditcard-autorisatie geeft). De naam en adres zijn dan voor de winkel minder van belang. Bij achterafbetalingen heb je dus een probleem als winkelier, maar in de praktijk gaat het zo vaak goed dat de meeste winkels dit risico graag willen nemen.

Arnoud

Afkomstig van de blog Internetrecht door Arnoud Engelfriet. Koop mijn boek!

Datum: woensdag 10 januari 2018, 08:23
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry