De Drie Koningen brengen in Spanje sneeuw met zich mee!

06/01
2018
Een actief lagedrukgebied bevindt zich boven het vasteland van Spanje en brengt daar koude lucht en neerslag met zich mee. In grote delen van Spanje valt vandaag en morgen dan ook sneeuw, in 17 provincies zijn waarschuwingen van kracht. Lokaal kan zelfs een halve meter sneeuw vallen.

In Nederland profiteren wij van een hogedrukgebied boven Engeland. Het is bij ons dan ook op veel plaatsen droog en rustig weer vandaag. Rondom het hogedrukgebied waait de wind met de klok mee. Het hogedrukgebied heeft een uitloper tot boven Denemarken. Dat houdt in dat de wind waait van Schotland, richting Zuid-Zweden, rondom Denemarken met een bocht over Noord-Polen en Noord-Duitsland richting Nederland. De lucht trekt dus over koudere gebieden zoals Noord-Polen, waardoor bij ons de temperaturen lager uitkomen.

Lagedrukgebied

Boven Spanje ligt een lagedrukgebied. Rondom het lagedrukgebied draait de wind juist tegen de klok in. De koudere lucht vanuit Noord-Polen trekt dan helemaal richting Portugal en draait dan geleidelijk het lagedrukgebied in via Zuid-Spanje, Oost-Spanje richting het centrum van Spanje. Het actieve lagedrukgebied brengt kou met zich mee en neerslag, op veel plaatsen dus in de vorm van sneeuw.

Kou en een laag sneeuw
De temperaturen kelderen dan ook snel. Waar het eergisteren nog 15 graden werd in Madrid, blijft de temperatuur daar morgen steken op 5 graden met ’s nachts lichte vorst. De ietwat hoger gelegen gebieden krijgen ook overdag te maken met temperaturen rond het vriespunt. In het kaartje dat hierboven te zien is, komt de sneeuwlaag naar voren die voor de komende 48 uur verwacht wordt.

Kletsnat
Afgelopen nacht is er al veel regen gevallen in Spanje, vooral het zuiden is kletsnat. In de regio van Andalusië hebben sommige plaatsen al 39 millimeter gehad. Ondanks dat het daar ook kouder is geworden, zijn de temperaturen daar te hoog voor sneeuw. Het lagedrukgebied blijft vandaag en morgen nog rondtollen boven het vasteland.

Lawinegevaar
Rondom het lagedrukgebied circuleren storingen. Vanuit het Middellandse Zeegebied kunnen fronten veel vocht oppikken, op weg naar het zuiden en zuidwesten van de Alpen. Daar valt een flink pakket sneeuw. Terwijl het lawinegevaar al prominent aanwezig is, vooral in het noorden van de Alpen, valt de komende dagen dus ook nog eens meer dan een halve meter sneeuw in het zuidwestelijke deel van de Alpen. Je kunt je voorstellen dat zo’n enorm pakket aan sneeuw gemakkelijk gaat schuiven. In lagergelegen gebieden valt veel regen over de aanwezige sneeuw. Ook dat levert gevaarlijke situaties op.

Bron: MeteoGroup en meer informatie op ons weerkanaal

Datum: zaterdag 6 januari 2018, 08:59
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Denemarken, Duitsland, Madrid, Polen, Portugal, Spanje, Zweden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry