Later winterweer na de storm?

03/01
2018
Na de (zware) storm van vandaag gaat het stromingspatroon op den duur flink veranderen. Al dagenlang berekent het Europese model voor de periode vanaf aanstaande zondag noordoostenwind. Wordt het winters?

Storm Burglind
In een zachte wisselvallige periode is een storm, een winterstorm (maar dan zonder sneeuw), niet ongewoon. De storm van 25 januari 1990 bijvoorbeeld staat bij sommigen nog in het geheugen gegrift.

Deze woensdag is het zeker tot het einde van de middag onstuimig vanwege de koers én activiteit van stormdepressie Burglind, zoals onze oosterburen het lagedrukgebied hebben genoemd. De wind komt uit het zuidwesten tot westen. De sterke straalstroom (kolkende rivier van lucht op 5-10 km), aanjager van stormdepressies, ligt momenteel precies boven ons hoofd. Dit is één van de oorzaken dat de depressie flink kan uitdiepen - de kerndruk daalt tot onder 970 hectoPascal - en mede hierdoor erg veel wind veroorzaakt. De kern van Burglind snelt net noord van de Wadden oostwaarts vanmiddag. De sterke westelijke luchtstroming wordt overigens in stand gehouden door de (grote) temperatuursverschillen tussen het noorden en zuiden. In het noorden van Europa bevindt zich de koudste lucht en in het zuiden de warmste lucht. Zo wordt het vanmiddag in Spanje aan de oostkust weer 20 tot 24 graden, terwijl in Scandinavie en voornamelijk Lapland matige tot strenge vorst wordt opgetekend. De maximumtemperatuur in het noorden van Zweden komt soms op -15 graden uit, bijvoorbeeld morgen (donderdag).

Windkracht 11 te Vlissingen
Het koufront van Burglind passeerde ons afgelopen nacht met even zelfs zeer zware storm in Vlissingen, 11 Beaufort, en hier een hoogste windvlaag van maarliefst 141 km/u. Het windveld behorende tot Burglind, aan de zuidflank van de depressie, trekt vanmiddag over het noorden oostwaarts. Vooral in het noordwestelijk kustgebied is een zware westzuidwesterstorm, 10 Bft, te verwachten. Maar overal blijft het onstuimig met venijnige windstoten die ook landinwaarts tot boven de 75 km/u oplopen ofwel zware windstoten. In het noorden en westen gaat het om een paar zeer zware windstoten die aan zee kunnen oplopen tot tussen 110 en 130 km/u. Achter het koufront is op grote hoogte vrieslucht binnengestroomd en dat levert enkele buien met hier of daar een klap onweer en wat hagel op. Vanochtend vroeg waren er al enkele ontladingen. De middagtemperatuur is een graad of 8. In de namiddag en vanavond wordt het langzaam minder winderig, maar echt rustig wordt het nog niet.

Tweede storing, minder onstuimig, of...?
Komende nacht neemt de wind wel sterk af en is het droog. Morgen begint ook droog met even een beetje zon, en mogelijk blijft het tot in de middag droog. Later op de dag arriveert een volgende storing met regen en toenemende wind. Maar zo onstuimig als vandaag wordt het morgenavond en in de nacht naar vrijdag NET niet. Vermoedelijk gaat het dan om windkracht 7 of 8 aan de (zuidwest)kust met wel weer zware windstoten. De nieuwste hoofdberekening van het ECMWF komt overigens wel weer met stormkracht 9. De statistiek leert ons dat een tweede storm in korte tijd niet ongewoon is. Afwachten maar... De windrichting is zuid tot zuidwest en voert weer vrij zachte tot zachte lucht aan. De maximumtemperaturen komen uit op 7 of 8 graden in het noorden tot 11 of 12 graden in het zuiden.

Weersomslag in het weekend
Vrijdag is er wat meer ruimte voor de zon, maar een paar buien blijven mogelijk en het wordt 7 tot 10 graden. De wind, dan nog uit het zuidwesten, is matig tot vrij krachtig. In het weekend volgt een weersomslag. Op de weerkaarten gaat de straalstroom tegen die tijd zeer waarschijnlijk een behoorlijke 'zwaai' maken, of liever gezegd, bocht ter hoogte van Zuidwest-Europa. Zie bijvoorbeeld de weerkaart voor zaterdag 13 uur. Een lagedrukgebied trekt vrijdag en zaterdagochtend over Engeland en neemt in betekenis af. In de trog, uitzakking van de depressie, ontstaat een nieuw lagedrukgebied boven Spanje. Deze Spaanse depressie wordt groter en actiever en trekt naar het westelijke Middellandse Zeegebied. De tegenhanger is een hogedrukgebied dat vanaf Groenland naar Schotland trekt. Het neemt koude(re) lucht met zich mee.

Kouder
Door dit luchtdrukpatroon gaat de wind bij ons dit weekend uit het oosten en noordoosten waaien. Op zondag neemt de wind bovendien toe en wordt het voor het gevoel graden kouder. Een wegtrekkend front veroorzaakt waarschijnlijk nog wel veel wolken en eerst mogelijk wat regen, vandaar dat het in de nacht naar zondag nog niet gaat vriezen. Overdag wordt het 3 tot 5 graden, maar de wind maakt het dus kouder.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat het hogedrukgebied begin volgende week naar Scandinavië trekt, zodat de noordoostenwind droge en vrij koude lucht vanuit Duitsland aanvoert. In deze luchtsoort krijgt de zon aardig de ruimte. En na het weekend gaat het in de 'donkere uren' licht vriezen. Hoe koud het precies gaat worden, is nu nog wat onzeker en hier komen we ongetwijfeld nog over te spreken! Voor winterliefhebbers is het hoe dan ook een leuke, interessante ontwikkeling.

Bron: MeteoGroup.

Datum: woensdag 3 januari 2018, 10:21
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Duitsland, Groenland, Spanje, Vlissingen, Zeeland, Zweden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry