Vijf juridische voorspellingen waarvan ik hoopte dat ze niet zouden uitkomen in 2017

01/01
2018
Elk jaar doe ik op 1 januari een aantal voorspellingen, en elk jaar breng ik het er bar slecht vanaf. Vandaar dat ik begin 2017 besloot vijf voorspellingen te doen die hopelijk niet uit zouden komen.

Netneutraliteit komt onder druk te staan door bedrijven die de grenzen van de daarover aangenomen Verordening opzoeken. Natuurlijk geïnspireerd door T-Mobile, dat volgens de ACM de grens overtrad. Maar er gaan er meer komen. – Inderdaad, het was T-Mobile en die zette netneutraliteit in haar hemd door succesvol te betogen dat datavrije muziek netneutraal is. En natuurlijk ook het fiasco in de VS met het afschaffen van netneutraliteit daar.

Een Europese overheid neemt een wet aan die filteren van `ongepast’ internetverkeer verplicht stelt voor ISP’s uit dat land. – Ik ken er geen, het Engelse filter is natuurlijk al uit 2013 volgens mij.

Ethisch hacken komt weer in de juridische kijkers, bijvoorbeeld door strengere computercriminaliteitswetgeving die publicatie van hacks aanmerkt als `heling’ daarvan. – Wetsvoorstel Versterking Bestrijding Computercriminaliteit, het ligt er nog maar specifiek ethisch hacken werd niet aangetast.

Een nieuwe flater met `slimme’ contracten leidt tot een rechtszaak over hoe ver je mag gaan met computercode als harde neerslag van je afspraak. – Helaas, ik heb er geen nieuwe gezien.

En natuurlijk crowdsource ik de laatste. – Wat Wim Zei.

Toch een aardig resultaat uiteindelijk. Maar ik gooi het bijltje erbij neer wat voorspellen betreft, want ik ben er duidelijk niet goed in. Daarom: wat denken jullie dat er gaat gebeuren in 2018, op internet-juridisch gebied?

En natuurlijk: gelukkig 2018!

Arnoud

Afkomstig van de blog Internetrecht door Arnoud Engelfriet. Koop mijn boek!

Datum: maandag 1 januari 2018, 08:16
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry