Ook in 2018 komen we op voor jouw internetvrijheid

21/12
2017
Ook het komende jaar staan onze privacy en vrijheid van communicatie onder druk. Tijd dus voor een voorproefje van onze plannen voor 2018. Jouw hulp is nodig om die plannen waar te maken.

We komen op voor jouw internetvrijheid...

Door \'Nee!\' te zeggen tegen het sleepnetDe eerste paar maanden van het jaar gaan we hard werken aan de campagne rondom het sleepnet voor de geheime diensten. Op allerlei manieren zullen we mensen uit gaan leggen dat een \'nee\' bij het referendum een stem is voor een betere wet.

Als het sleepnet niet via het referendum uit de wet gesloopt wordt, dan gaan we proberen om dat via de rechter alsnog voor mekaar te krijgen. Dat wordt een proces van de lange adem en daarom zijn we blij dat we dit niet alleen hoeven te doen. We werken samen in een brede coalitie onder leiding van het Public Interest Litigation project (PILP). De coalitie heeft een advocaat gevonden en we staan dus klaar om de dagvaarding in te dienen zodra de wet van kracht wordt.

Lees meer over het sleepnet voor de geheime diensten

Doe onze kieswijzer: Waar trek jij de grens?

Door wegwijzer te zijn voor het Internet of ThingsWe hebben genoeg van alle belachelijke incidenten rondom het Internet of Things. Er gaat geen week voorbij of er is weer speelgoed gehackt, een leverancier die een dienst op afstand uit zet of blijkt dat een apparaat gegevens stiekem opslaat zonder dat je het door hebt. We publiceren daarom begin volgend jaar onze aanbevelingen over wat er op het gebied van Internet of Things beter geregeld moet gaan worden. In de tweede helft van het jaar gaan we de problemen actief bijhouden om zo de fabrikanten te dwingen hun verantwoordelijkheid te nemen.

Door de bevoegdheden van de politie aan te scherpenDe regering is bezig met een complete herziening van het Wetboek van Strafvordering. Dat is het wetboek waarin geregeld wordt wat de politie allemaal mag doen bij het opsporen van criminaliteit. Het werk van de politie krijgt een steeds grotere digitale component. Wij vinden dat een aantal punten beter moeten. Zo komen er door de inzet van digitale middelen steeds vaker onschuldige burgers in het vizier van de overheid, vinden wij het zorgelijk dat de gevolgen van digitale opsporingsmethoden steeds schadelijker worden terwijl de bijbehorende garanties tegen verkeerd gebruik niet meegroeien en merken we dat het door de groeiende vermenging van overheid en bedrijfsleven steeds moeilijker wordt om de opsporing op een goede manier te controleren. We hebben een aantal concrete suggesties voor hoe het beter kan en gaan die het komende jaar bij het Ministerie van (let even op de volgorde... 😎) Justitie en Veiligheid droppen.

Door T-Mobile aan te vechten over netneutraliteitAls je een T-Mobile abonnement met \'Datavrije Muziek\' hebt dan telt het luisteren naar bepaalde muziekdiensten niet mee voor je datagebruik. Deze vorm van zero rating schendt het netneutraliteitsprincipe: Alle bits moeten gelijk worden behandeld. Zo niet, dan gaat dat ten koste van de vrijheid van de internetgebruikers. Tot nu toe geeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) het gelijk aan T-Mobile, maar wij hebben daar beroep tegen aangetekend. De hoorzitting van dat beroep was deze week. In februari volgt de beslissing.

Lees meer over netneutraliteit

Door inzicht te geven in wat bedrijven over je wetenDe nieuwe Europese privacyregels komen er aan! Vanaf eind mei 2018 zijn ze voor iedereen geldig. We helpen je al jaren om inzage te krijgen in wat bedrijven precies over je opslaan. Komend jaar willen we nog beter gaan helpen. We gaan een tool maken waarmee het heel makkelijk wordt om je recht te halen. Met de hulp van vele vrijwilligers gaan we die tool in heel Europa uitrollen.

Door op alle bevrijdingsfestivals te staanIn de afgelopen jaren stonden we op het bevrijdingsfestival in Amsterdam om met onze Mobiele Wasstraat mensen te helpen met het \'schoonmaken\' van hun mobiele telefoon. Dit jaar gaan we het grootser aanpakken: we willen met vrijwilligers op alle veertien bevrijdingsfestivals tegelijkertijd staan om festivalbezoekers met een slim spel te verleiden eens wat dieper na te denken over wat vrijheid op het internet eigenlijk betekent en hoe je die het beste kunt beschermen.

De vijfde Godwin-lezing kun je ook alvast je agenda zetten: op de avond van 5 mei bij ARTIS in Amsterdam.

Door mensen het gereedschap te geven om zelf aan de slag te gaanSteeds meer mensen vinden privacy en vrijheid van communicatie belangrijk en willen ons graag helpen met het beschermen van onze internetvrijheid. We gaan dat het komende jaar een stuk makkelijker maken. Met een aantal do-it-yourself kits kunnen groepen vrijwilligers heel makkelijk zelf een activiteit rondom privacy of vrijheid van communicatie organiseren. Je moet dan denken aan een filmavond gecombineerd met een inzageverzoek, een café-avond met stellingen en debat of een mobiele reboot camp waarmee mensen op speelse wijze hun telefoon leren beveiligen. Hopelijk hebben we naast Bits of Groningen en Bits of Eindhoven aan het einde van 2018 nog een aantal Bits of {vul je favoriete steden in} erbij.

Word ook één van onze vrijwilligers

En door alles scherp in de gaten te houden en ons werk zoveel mogelijk te delenOnze juristen zouden zeggen dat het bovenstaande geen \`limitatieve opsomming\` is. We doen natuurlijk nog veel meer. Uiteraard houden we in de gaten wat er in Europa op het gebied van copyright gebeurt, staan we vooraan met ons protest zodra er weer eens een regering is die een achterdeurtje in onze communicatie wil inbouwen, organiseren onze vrijwilligers weer tientallen Privacy Cafés, spreken we op een eindeloze hoeveelheid evenementen en kan de media niet om ons heen als het over digitale rechten gaat.

En daar hebben we jouw hulp bij nodig!We worden op allerlei manieren geholpen in ons werk. Er zijn bedrijven die ons steunen en we krijgen geld van een aantal grote fondsen. Maar onze belangrijkste steunpilaar is die van individuele donateurs. We moeten het komende jaar nog ongeveer 60.000 euro vinden om onze begroting dekkend te krijgen. Kunnen we op jouw steun rekenen? We hebben stickers, webcam covers en zelfs meekijkvrije @freedom.nl e-mailadressen voor nieuwe (en voor bestaande donateurs) en je kunt de komende paar weken unieke tegenprestaties krijgen voor uitzonderlijke donaties.

Lees meer over de stickers en webcam covers

Krijg een unieke tegenprestatie voor jouw uitzonderlijke donatie

En bovenal: word één van onze vaste donateurs!

Datum: donderdag 21 december 2017, 18:34
Bron: BitsOfFreedom
Categorie: Internet en ICT
Tags: Amsterdam, Eindhoven, Groningen, Noord-Brabant, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry