Tyfoon Tembin/Vinta

24/12
2017
Halverwege de decembermaand ontstond boven het prachtige eiland Palau, ruim 600 kilometer ten oosten van de Filipijnen, een buiencomplex waarbij het risico bestond dat het zou uitgroeien tot een tropische depressie. Enkele dagen later zwakte het geheel, tegen de verwachting in, weer af. Op 20 december echter won het geheel weer snel kracht en ontwikkelde zich boven het warme zeewater van de Filipijnenzee vervolgens tot een tropische depressie en kreeg op de Filipijnen de naam Vinta. Inmiddels is het geheel uitgegroeid tot een tyfoon en heeft de internationale naam Tembin gekregen. Het is de 27e genaamde storm van het seizoen en heeft nu al enkele honderden dodelijke slachtoffers op zijn naam staan. Momenteel raast Tembin richting Vietnam en Thailand.

De meeste slachtoffers vielen tot nu toe op het op één na grootste Filipijnse eiland, Mindanao. Zware regenval en veel wind resulteerden daar in landverschuivingen en overstromingen. Zaterdagavond kwam het dodental al op 200 uit en er worden nog talrijke mensen vermist. Het vrij afgelegen dorpje Dalama is door een snel stijgende rivier helemaal overstroomt en zelfs volledig verwoest.

Kai-Tak
Amper een week geleden trok er nog een andere tropische storm over de Filipijnen, Kai-Tak, waarbij ook meerdere mensen om het leven kwamen. Kai-Tak trok echter iets noordelijker en richtte vooral schade aan op de centrale delen van de Filipijnen. Een deel van deze (vaak arme) regio’s is nog steeds aan het herstellen van Tyfoon Haiyan, één van de zwaarste stormen ooit, die in november 2013 bijna hetzelfde pad over de Filipijnen trok. Daardoor werden toen miljoenen mensen getroffen en kwamen meer dan 5000 mensen om het leven.

Tijdens de kerstdagen
Tyfoon Tembin heeft afgelopen nacht de Filipijnen verlaten en trekt nu westwaarts boven de Zuid-Chinese Zee, om zijn pad te vervolgen richting het zuiden van Vietnam. Daar arriveert de tyfoon de komende dagen en zwakt dan geleidelijk wat af, om daarna als nog slechts een reguliere depressie richting Thailand en Myanmar te trekken.

Categorie 1
Tembin is momenteel een tyfoon in de eerste categorie op de schaal van Saffir-Simpson, met een gemiddelde windsnelheid van 80 knopen, ofwel rond 150 kilometer per uur. De windstoten zijn nog een flink stuk zwaarden en komen tot 185 kilometer per uur (100 knopen). Tijdens het passeren van zuidelijk Vietnam zwakt Tembin geleidelijk af, maar alsnog worden dan windsnelheden gemeten van ongeveer 120 kilometer per uur en windstoten tot nog 130 kilometer per uur.

Meeste neerslag boven zee
Gelukkig worden de grootste neerslaghoeveelheden de komende 2 etmalen steeds boven het open water berekend, met daar in totaal ruim 175 millimeter, maar ook het zuiden van Vietnam kan nog rekenen op 50 tot 100 millimeter neerslag in korte tijd, in combinatie met hoge golven tot 8 meter.

Afzwakkend na de Kerstdagen
Op Tweede kerstdag ligt Tembin weer boven open water van de Golf van Thailand, tussen Vietnam en Thailand in, en lijkt dan steeds verder af te zwakken. Op 27 december wordt het restant boven de smalle strook land van deels Myanmar en deels Thailand verwacht, met dan nog een gemiddelde windsnelheid van 55 kilometer per uur, een windkracht 7 zoals wij die kennen.

Datum: zondag 24 december 2017, 14:31
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Filipijnen, Myanmar, Palau, Thailand, Vietnam

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry