Duh, natuurlijk is iemands OV-saldo in kunnen zien een datalek

19/12
2017
Via de website van de ov-chipkaart is eenvoudig te checken wat het saldo is van een willekeurige ov-chipkaart, las ik op de blog van Loran Kloeze. De saldochecker van Trans Link Systems blijkt te werken zonder ingelogd te zijn, enkel door invullen van een kaartnummer krijg je het huidige saldo op die kaart te zien. De vraag is dan, is dat een datalek? Het antwoord is, eh, nee dat is geen vraag dat spreekt voor zich. Toch?

De saldochecker is een simpel en op zich handig tooltje waarmee je je saldo kunt checken. Bij een anonieme kaart kan ik me voorstellen dat je dit als feature aanbiedt, maar bij een persoonsgebonden kaart klopt het volgens mij niet dat er buiten het account om persoonlijke informatie te achterhalen is.

En ja, het saldo op je persoonsgebonden kaart is een persoonsgegeven. Die kaart staat op naam en dus zijn alle gegevens die met de kaart samenhangen persoonsgegevens, geen twijfel over mogelijk. Dat het niet triviaal is om naam en adres van de kaarthouder te achterhalen, doet daarbij niet ter zake. Die link is er, dus zijn het persoonsgegevens.

Helemaal als je de update van Kloeze leest: ook je geboortedatum is te achterhalen zonder inlog, wanneer je via de webshop van de NS iets koopt, geeft TLS je geboortedatum door enkel op basis van een OV-chipkaartnummer.

TLS zegt hierover:

Goed gezien, geen authenticatie. Saldo inzichtelijk, dit is een grote wens van vele reizigers. Wekelijks meer dan 30.000 raadplegingen. Probeer het uit! ^MdeG

Ik denk niet dat ze bedoelen dat het een grote wens van veel reizigers is om elkaars saldo in te zien. Maar het is en blijft een datalek, je bent eenvoudigweg niet bevoegd om andermans saldo in te zien dus daar moet een authenticatiestap tussen.

Arnoud

Afkomstig van de blog Internetrecht door Arnoud Engelfriet. Koop mijn boek!

Datum: dinsdag 19 december 2017, 08:10
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry