Grootste bosbranden ooit California

18/12
2017
Tussen Los Angeles en Santa Barbara in California staan twee natuurparken van bijna 1000 vierkante kilometer in brand. Dat is bijna de oppervlakte van de provincie Utrecht. Nog nooit in de geschiedenis van Californië woedde er zo’n grote brand. Brandweermannen zijn al maanden in de weer om de branden in de natuurparken rondom Los Angeles en Santa Barbara te bestrijden.

St Ana winden

Branden in het zuidwesten van de VS komen vaker voor, vooral in de maanden september en oktober. Na de zomer steken de zogenaamde St Ana winden op die droge lucht uit de Mojave woestijn over de bergketens richting de kust sturen. De föhnwinden nemen langs de kust door de ligging van hogedrukgebieden op de Oceaan en het continent soms toe tot orkaankracht waarbij de luchtvochtigheid daalt soms tot onder de 10%.

Thomas fire in december

De St Ana winden staan ook wel bekend als de “duivelwinden”. Als er eenmaal een bosbrand is ontstaan in één van de nationaal parken, kan deze zich door de lage luchtvochtigheid en de sterke windkracht gemakkelijk en snel uitbreiden. Soms laait het vuur hoog op en ontstaan kolkende massa’s, zogenaamde vuurtornado’s. Opvallend is dat de branden nu in december voorkomen en dat het gebied dat in brand staat op dit moment een oppervlakte heeft bereikt van bijna 1000 vierkante kilometer. De branden komen soms zo dichtbij de steden dat steeds meer mensen moeten worden geëvacueerd. De vuurzee heeft net zoals bij orkanen een naam gekregen, de “Thomas fire”. Dagelijks berichten brandweermensen op radio en tv waar het vuurfront ligt, soms over een lengte van meer dan 60 km en waar de vuurzee zich naartoe gaat uitbreiden.

Hoogspanningsleidingen in de VS vaak nog bovengronds

Het ontstaan van deze historisch grote brand in deze tijd van het jaar heeft meerdere oorzaken. Bosbranden ontstaan in de zomer door natuurlijke factoren zoals blikseminslag. In deze tijd van het jaar komt onweer minder vaak voor, maar kunnen omvallende bomen door de wind wel op de vaak bovengrondse stroomvoorzieningen vallen en zo brand veroorzaken.

Klimaatverandering

Net zoals de rest van de wereld warmt het ook in Californië op. Ook daar ligt de gemiddelde temperatuur ruim een graad hoger dan 100 jaar geleden. Door hogere temperaturen drogen gronden en bossen uit en worden zo vatbaarder voor brand. Het bosbrandseizoen is langer geworden, het begint vaak al in maart en eindigt in het najaar. Droog hout vat eerder vlam dan nat hout. Er is dus ruim voldoende brandstof voor de branden. Ook op dit moment blijft regen uit. Rondom een groot hogedrukgebied op de Stille Oceaan trekken fronten vanaf de Oceaan noord van de branden langs.

Koudeinval VS voor de kerst

De komende dagen wordt het in grote delen van de VS gevoelig kouder. IJskoude lucht uit Canada stroomt via het Midwesten zuidwaarts en laat het kwik op veel plaatsen gevoelig dalen, vlak voor de kerstdagen. Ook in Californië wordt het kouder. Vandaag wordt het in Los Angeles nog 23 graden, aan het einde van de week wordt het nog maar 17 graden. Een daling van de temperatuur heeft geen invloed op de branden. De winden blijven noordelijk en wakkeren langs de kust soms flink aan tot stormkracht. De grote vuurzee blijft daardoor steeds maar weer oplaaien. De situatie rondom Santa Barbara en Los Angeles blijft de komende dagen of weken kritiek.

Bron: MeteoGroup

Datum: maandag 18 december 2017, 10:57
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Canada, Los Angeles, Utrecht, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry