Huisartsen: Bezuiniging 127 miljoen op huisartsenzorg onverantwoord

10/11
2009
UTRECHT (EZPress) - De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) vindt het onbegrijpelijk en niet verantwoord dat minister Klink van VWS 127 miljoen euro gaat bezuinigen op de huisartsenzorg. Huisartsen zouden deze bezuiniging volgens de minister bijna geheel ongedaan kunnen maken door het voorschrijven van goedkope medicijnen in plaats van dure. Maar het is onduidelijk of dat kan zonder de patiënt schade te berokkenen. Bovendien is de minister voor besparingen op geneesmiddelen aan het verkeerde adres. Het zijn de medisch specialisten die vaak onnodig duur voorschrijven, terwijl de Nederlandse huisarts wereldwijd koploper is in verstandig omgaan met middelen. Daarom moeten ook medisch specialisten verantwoordelijk worden gesteld voor een deel van de 127 miljoen.

De minister legt de nadruk op geld, aldus de LHV, terwijl voor de huisarts de kwaliteit van de behandeling voorop staat. `Het belang van de patiënt mag niet wijken voor budgetproblemen van de minister,` stelt LHV-voorzitter Steven van Eijck. `Voor de huisarts geldt het uitgangspunt: goedkoop als het kan, duur als het moet. Daarmee voorkomen huisartsen zoveel mogelijk geldverspilling. Dat ligt anders in ziekenhuizen waar de artsen veel minder prijsbewust zijn.` Ziekenhuizen krijgen geneesmiddelen vaak gratis geleverd door farmaceutische bedrijven, met de bedoeling de patiënt voor vele jaren herhaalrecepten voor die medicijnen te laten halen bij de huisarts. `Daardoor is het voor de huisarts dweilen met de kraan open,` aldus Van Eijck.

De minister moet het probleem bij de bron aanpakken, dus bij de ziekenhuizen. Gratis leveren van geneesmiddelen moet verboden worden omdat de medisch specialisten niet voelen hoe duur zij voorschrijven. Van Eijck: `Het kan toch niet waar zijn dat de huisartsen als koplopers in de wereld 127 miljoen moeten ophoesten, terwijl anderen de bron zijn van onnodige kosten. Voor de 127 miljoen moeten niet alleen de huisartsen verantwoordelijk worden gesteld maar ook de medisch specialisten. Als de minister vasthoudt aan zijn plan en alleen de huisartsen verantwoordelijk stelt, dan ontkomen de huisartsen er niet aan de tering naar de nering te zetten en te bezuinigen op hun praktijk.`

Noot voor de redactie

//Einde bericht

Bron: Landelijke Huisartsen Vereniging

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: dinsdag 10 november 2009, 10:46
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry