Laatste sneeuw van 2017

17/12
2017
We kunnen terugkijken op een behoorlijk sneeuwrijke periode. Natuurlijk zijn er plaatsen waar het misschien tegenviel met de sneeuw, maar landelijk is er toch echt wel veel gevallen in relatief korte tijd. Op heel wat plekken lagen ook vanochtend nog sneeuwresten terwijl de laatste sneeuw van betekenis in de nacht van dinsdag op woensdag is gevallen. En daarna was het zeker overdag toch wel steeds duidelijk boven nul en dooide de sneeuw dus verder weg. Topper in deze sneeuwrijke periode was Hoog-Soeren, aan de westzijde van de Veluwe. Sowieso al een van de natste plekken in ons land, en in deze situatie ging dat ook op maar viel de neerslag vrijwel geheel in de vorm van sneeuw. Er lag begin vorige week (dinsdagochtend) tot 40 cm aan toe, en zelfs gisteren kon men daar nog genieten van een ronduit winters landschap met een flink pak sneeuw.

Code oranje

Afgelopen nacht en vanochtend veroorzaakte winters weer overigens weer op uitgebreide schaal grote problemen. Niet door sneeuw overigens. Er vielen in de nacht vooral in het westen, midden en noorden nog lichte winterse buitjes. Ze brachten vooral neerslag in de vorm van regen. Maar dat was ook het probleem. De buitjes zorgden er voor dat het gestrooide zout werd verdund en niet goed meer zijn werk kon doen. In de tweede helft van de nacht klaarde het verder op en ging het licht vriezen. En werden wegen, soms ook gestrooide wegen, gevaarlijk glad. Ook plekken waar geen buien waren gepasseerd, werden overigens verraderlijk glad. Het wegdek was koud en in de vochtige lucht leidde dat door condensatie en rijpvorming. Het KNMI had voor deze gevaarlijke situatie overigens tijdig code oranje uitgevaardigd.

2 tot 3 centimeter

Was het vandaag lange tijd prachtig winterweer, in de loop van de middag kwam hogere bewolking binnendrijven. De voorbode van een front dat later vanavond en in de nacht passeert met neerslag. In de hele westelijke helft van het land valt dit als regen, maar in de oostelijke helft van het land kan de neerslag beginnen of overgaan in natte sneeuw. In de regio’s langs de oostgrens ligt de sneeuwvalgrens het laagst en zou het later vanavond en in de nacht toch weer wit kunnen worden. Een enkel model berekent in het oosten van Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland zelfs nog een tijdelijk sneeuwdek van 2 tot 3 centimeter. Ook in het ensemble van het ECMWF (de pluim) zien we een kansje op wat sneeuw, zeker in plaatsen die wat meer naar het oosten liggen zoals Deelen.

Groene kerstkaart

In dezelfde pluim zien we echter ook, dat de kans op sneeuw de rest van dit jaar minimaal is. Het is dan ook goed te verdedigen om de kans op een landelijke witte kerst verder te drukken. Noemden we afgelopen donderdag nog 5 procent, inmiddels hebben we de kans verlaagd naar 3 procent kans. We krijgen een vrij klassieke luchtdrukverdeling voorgeschoteld in de aanloop na Kerst. De kerstkaart die het ECMWF voor bijvoorbeeld Tweede Kerstdag heeft bedacht, spreekt helemaal boekdelen. De temperaturen zullen meestentijds tussen de 5 en 10 graden uit komen. In de temperatuurpluim zit een enkele koude uitbijter die ons met Kerst wel in de vorst brengt. Zonder sneeuw overigens. Aan de andere kant van het spectrum is er ook een uitbijter die een paar dagen na Kerst naar absurde warmte gaat met temperaturen van 16 tot 18 graden. Dat zouden absolute records zijn maar het lijkt me verstandig, om ook deze uitbijter met een korreltje zout te nemen. Verder is er dan ook nog een sneeuwuitbijter die voor bijvoorbeeld Deelen na de Kerst een mooi sneeuwdek berekent dat groeit tot richting de 10 centimeter.

Vriezen of dooien?

Op basis van die uitbijters zou je kunnen denken: het kan vriezen en het kan dooien. Maar omdat veruit de grootste groep berekeningen voor een zuidwestelijke wind gaat met normale tot vrij hoge, en soms ook zeer hoge temperaturen, is het wat betreft de rest van dit jaar dus vooral: het zal dooien. En zo blijven we ook dit jaar dan maar gewoon dromen van een witte Kerst. Behalve diegenen die de biezen pakken en op weg gaan naar de wintersportgebieden. Daar zal het wel vrijwel overal een witte kerst worden. Voor een witte kerst met een heel dik pak sneeuw hoef je trouwens niet zo ver te rijden. Op de Brocken, in de Harz, wordt momenteel anderhalve meter sneeuw gemeten! Dat ligt er met Kerst echt nog wel. Wat er ook gebeurt.

Datum: zondag 17 december 2017, 14:22
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Drenthe, Gelderland, Groningen, Overijssel

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry