Toezicht veiligheid Defensie versterkt

14/12
2017
Defensie krijgt een toezichthouder veiligheid en een safety board om de veiligheid binnen de organisatie te verbeteren. Minister Ank Bijleveld-Schouten en staatssecretaris Barbara Visser willen snel concrete stappen zetten in reactie op de kritische rapporten van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV).

Topambtenaar bij Defensie Wim Bargerbos begint daarom begin 2018 als kwartiermaker voor de nieuwe toezichthouder. Bargerbos besteedt onder meer aandacht aan het mandaat en de positionering van de toezichthouder. Hij levert ook mensen en middelen. De toezichthouder valt rechtstreeks onder de secretaris-generaal en bundelt de krachten van de huidige toezichthouders bij Defensie.

Aanleiding

De kritische rapporten van de OvV naar de ongevallen in Ossendrecht en Kidal (Mali) toonden aan dat de checks and balances op het gebied van veiligheid bij Defensie moeten worden versterkt. Daarom komt er onder leiding van de secretaris-generaal ook een safety board. Hierin nemen operationele commandanten en de hoofden van de overige defensieonderdelen zitting. Zij blijven nadrukkelijk verantwoordelijk voor de veiligheid in hun deel van de organisatie. Ook de toezichthouder wordt lid van de safety board.

Bij de verdere vormgeving van de safety board maakt Defensie gebruik van de aanbevelingen van de commissie Van der Veer. Die brengt in januari 2018 haar eindrapport uit. Deze commissie onderzoekt onder meer hoe de veiligheid bij Defensie verder is te verbeteren en hoe Defensie beter leert van voorvallen.

Datum: donderdag 14 december 2017, 13:59
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Mali

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry