Winterpracht

12/12
2017
Nadat Sint en Piet ons land hadden verlaten, deed steeds koudere poollucht zijn intrede. Eerst werd het vooral hoger in de atmosfeer erg koud, met tijdelijk -40 graden op ongeveer 5 kilometer hoogte, en later ook aan de grond, al werd het niet eens bijzonder koud. Op alle afgelopen dagen kwam de maximumtemperatuur steeds net iets boven nul uit. De gemiddelde etmaaltemperatuur, waarin dus zowel de minimum- als maximumtemperatuur wordt meegenomen, kwam alleen gisteren, maandag 11 december, op sommige plaatsen onder nul uit. Ondanks die beperkte vrieskou kwam het echter tot een aantal bijzondere winterse dagen, waarin een groot deel van het land veranderde in een wit winterwonderland. Regionaal viel ongeveer 40 centimeter!

Er is in deze rubriek de afgelopen dagen al volop geschreven over het winterweer en daaruit blijkt ook dat geen alledaagse periode was. Twee actieve lagedrukgebieden trokken vlak achter elkaar bijna hetzelfde pad, vanaf de Golf van Biskaje richting Duitsland, met steeds de koude lucht ten noorden en warmere lucht ten zuiden daarvan. Op de begrenzing van die beide luchtsoorten lag bij allebei de lagedrukgebieden een actieve frontale zone, die veel neerslag met zich mee bracht.

Zaterdag lokaal al ruim 10 centimeter
Valt de neerslag in de warmere lucht, dan kunnen we rekenen op regen, maar valt de neerslag in de koudere lucht daarvoor uit, komt de neerslag makkelijker in vaste vorm omlaag en dus in de vorm van sneeuw. Het laatste scenario werd waarheid. Vrijdag 8 en zaterdag 9 december werd vooral het oosten van het land al verblijd met een paar centimeter sneeuw uit 3 buiencomplexen. Met name op de Veluwe groeide het sneeuwdek toen op sommige plaatsen al tot tussen 10 en 20 centimeter, terwijl het elders in het land nog volledig groen was.

Zondag en maandag
Zondagmiddag arriveerde lagedrukgebied nummer 1, dat in ongeveer 60 procent van het land een nieuwe laag sneeuw bracht. Op de eerdergenoemde Veluwe groeide het sneeuwdek daarbij tot lokaal al bijna 30 centimeter aan! Regionaal kwam het toen tot zeer gevaarlijke situaties op de wegen, maar ook tot veel winterpret. De grootste klapper volgde maandag 11 december, met het passeren van lagedrukgebied nummer 2. Het bijbehorende front liet op zeer grote schaal veel sneeuw achter in het land, waarbij het zelfs tot op de stranden wit werd. Het zwaartepunt lag ditmaal boven het westen, midden en deels noordoosten van het land. Langs de westkust viel 5 tot 10 centimeter en regionaal meer met in de omgeving Voorschoten zelfs bijna 30 centimeter. Ook op de Veluwe viel wederom veel, waarbij het sneeuwdek verder groeide tot plaatselijk rond 40 centimeter!

Relatief warme lucht
Toch is het niet zo gek dat het zo heeft gesneeuwd, want de omstandigheden waren ideaal. De lucht moest in deze situatie zo warm mogelijk zijn, want warmere lucht kan meer vocht bevatten, maar mocht niet té warm zijn, want dan valt de neerslag in de vorm van regen. De middagtemperatuur steeg de laatste dagen steeds tot boven nul en dat betekent voor die norm dus relatief warme lucht, maar koud genoeg om het te laten sneeuwen. In de nachten vroor het veelal licht, waardoor de sneeuw ook bleef liggen, in Drenthe in de nacht naar maandag zelfs matig, met ruim -6 graden.

Einde winterweer
Vandaag, dinsdag, hadden we verspreid over het land nog een paar winterse buien, maar dit was allemaal zeer lokaal. Aan de kust vielen vooral regenbuien bij middagtemperaturen rond 5 graden, landinwaarts ook buien met hagel en natte sneeuw, bij gemiddeld een graad of 2. Met een naar zuidwest gedraaide wind wordt vanaf morgen nog zachtere oceaanlucht aangevoerd en daarmee wordt het dan 4 graden in het noordoosten tot alweer 8 of 9 graden langs de westkust. Zo komt er dan ook geleidelijk een einde aan deze fraaie winterse periode. Ook in de nachten wordt het minder koud, met meestal temperaturen net iets boven nul.

Fotogeniek weer
Met vandaag naast een paar (winterse) buien ook af en toe zon, was het zeer fotogeniek weer. Er kwamen bijzonder veel prachtige winterfoto’s binnen, waarbij de zon het sneeuwdek belichtte, maar ook nog steeds veel sneeuwpret foto’s van zowel mens als dier. Een aantal foto’s hebben we hier bijgevoegd, maar u kunt ook kijken op onze facebookpagina: https://goo.gl/dFnCye

Datum: dinsdag 12 december 2017, 16:18
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Drenthe, Duitsland, Voorschoten, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry