Tele2 gaat klanten afsluiten als zij simkaart met 06-nummer in router gebruiken

11/12
2017
De Nederlandse provider Tele2 gaat beginnen met het afsluiten van consumenten als zij hun simkaart in een router, dongle of laptop gebruiken. Dat meldde Tweakers vorige week. Het gaat dan om simkaarten met 06-nummers, die volgens de wetgeving bedoeld zijn voor gewone spraaktelefonie. Maar het voelt wel als een trucje om de strenge regels rond netneutraliteit te omzeilen.

Van de zomer maakte de ACM bekend te gaan toezien op tetherverboden in algemene voorwaarden. Ik blogde toen over precies dit Tele2 dat tethering als “onredelijk gebruik” aanmerkte bij haar Unlimited abonnementen. Na de nodige ophef besloot het bedrijf de voorwaarden aan te passen: het tetheringverbod ging eruit, maar wie tethering zou `misbruiken’ kon nog steeds worden aangesproken.

Nu wordt het dus alsnog verboden om je simkaart in een router, dongle of laptop te doen en zo snel en goedkoop te internetten. Maar de grondslag is nu iets anders: die simkaart is namelijk uitgevoerd met een klassiek 06-nummer, en data-sims behoren sinds een tijdje een 097-nummer te gebruiken. De reden daarvoor is vrij simpel, de 06-nummers dreigen op te raken.

In 2011 werd het Besluit nummers voor elektronische communicatiediensten voor geautomatiseerde toepassingen ingevoerd, dat vanaf 2013 eiste dat datacommunicatie via 097-nummers gaat en niet anders. En op grond van artikel 4.1 Telecommunicatiewet is het verboden af te wijken van dit nummerplan. De ACM kan op straffe van een dwangsom staken van zo’n afwijking eisen.

Op haar site zegt de ACM het stevig:

Merkt u dat een klant een 06-nummer toch gebruikt voor M2M?
Neem dan maatregelen om het verkeerde gebruik te stoppen. Doet u dat niet? Dan houdt de ACM u verantwoordelijk voor het verkeerde gebruik. Wij kunnen dan het nummer intrekken of u beboeten.

Tele2 concludeert hieruit dat zij ook consumenten moet verhinderen om 06-nummers te gebruiken voor tethering. Dat gaat wel erg ver, met name omdat deze regels primair gaan om apparaten die zonder menselijke tussenkomst met elkaar praten. Ik vind het nogal een verschil of een alarminstallatie een berichtje stuurt naar een meldkamer of dat ik met mijn laptop zit te internetten. Ik geef toe dat op technisch niveau er ook bij die laatste sprake is van twee machines die met elkaar praten. Desondanks denk ik dat dit niet de bedoeling is van de wet en dat Tele2 het dus niet mag verbieden.

Arnoud

Afkomstig van de blog Internetrecht door Arnoud Engelfriet. Koop mijn boek!

Datum: maandag 11 december 2017, 08:18
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry