Sneeuwscenario maandag 11 december

11/12
2017
Het gaat het opnieuw sneeuwen, vooral vanmiddag en avond. Op de meeste plaatsen wordt weer een flinke hoeveelheid verwacht, 5 tot 15 cm en op sommige plaatsen mogelijk 20 cm. Sneeuwpret, maar ook weer veel ongemakken op de wegen. Net zoals gisteren zal met man en macht worden geprobeerd om de sneeuw en de gladheid te bestrijden… Het is maandag, dus veel drukker op de weg dan op zondag. Als je vanmiddag en vanavond niet op de weg hoeft, blijf dan thuis. Het KNMI geeft opnieuw code oranje tot middernacht met uitzondering van de Waddeneilanden.

34 cm sneeuw, windkracht 9 en in Drenthe matige vorst

Afgelopen dagen viel vooral in Gelderland sneeuw. De meeste sneeuw viel op de wat hoger gelegen delen, zoals de Veluwe. Gisteren werd in Hoog-Soeren een sneeuwdek gemeten van 34 cm. Achter de wegtrekkende depressie ging het even flink waaien. In Vlissingen werd even stormkracht gemeten, windkracht 9. In het Zeeuwse Westdope werd een windstoot van 99 km per uur gemeten. Ook in Limburg, Brabant en Gelderland werden zware windstoten gemeten tot 86 km per uur in Volkel. Afgelopen nacht verliep droog met lokaal mist en licht vorst. In Drenthe daalde het kwik boven een sneeuwdekje tot -6.2 graden, matige vorst.

Tweeling sneeuwstorm

Dat er in korte tijd twee actieve depressies precies over Nederland trekken, komt wel vaker voor. Boven Europa zien we een zeer krachtige straalstroom diep uitzakken tot aan het Afrikaanse continent. Bellen met ijskoude lucht afkomstig uit de Poolstreek zakken via de Noordzee naar het Europese continent en veroorzaken ook in Duitsland en in de Alpen vrachten met sneeuw. In die krachtige straalstroom hebben zich twee actie depressies gevormd. De depressie van gisteren had maar liefst een kerndruk van 969.2 hPa in de Bilt. De depressie die vandaag overtrekt, is waarschijnlijk iets minder diep en trekt waarschijnlijk met een kerndruk van 978-980 hPa vanavond over Limburg. Uniek is dat de twee decemberdepressies op uitgebreide schaal sneeuw veroorzaken in ons land. Ook vandaag zal de meeste neerslag in de vorm van sneeuw vallen. Omdat de depressie over het zuidoosten van ons land trekt, zit het overgrote deel van ons land met noordoostenwinden die koude lucht aanvoeren waarin de neerslag in de vorm van sneeuw zal vallen.

Diepe depressie

Veroorzaker van dit sneeuwalarm is een diepe depressie. Vanochtend vroeg lag de depressie boven Bretagne, in de kern werd een luchtdruk van 957 hPa gemeten in het plaatsje St Nazaire. Langs de westkust werd op het eilandje Ile de Ré een zware storm gemeten, windkracht 11. De diepe depressie trekt de komende uren via Normadie en het noorden van Frankrijk richting België en trekt vanavond over Limburg verder naar Duitsland. Aan de zuidoostkant van de depressie wordt met zuidelijke winden zachte lucht aangevoerd naar Limburg waar het kwik vanmiddag omhoog gaat naar 8 graden en de neerslag valt als regen. Aan de noordwestkant van de depressie voeren noordoostenwinden koude lucht aan en komt het kwik maar net boven het vriespunt uit. In het grensgebied tussen regen en sneeuw kan het ook zeer lokaal tot ijsregen of ijzel komen. De meeste sneeuw valt op de kop van de depressie. Afhankelijk van de precieze koers van het kleine diepe lagedrukgebied valt op sommige plaatsen meer dan 20 cm sneeuw.

Datum: maandag 11 december 2017, 10:58
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Drenthe, Duitsland, Frankrijk, Gelderland, Limburg, Utrecht, Vlissingen, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry