Serieuze sneeuwval

09/12
2017
We hebben het er al de hele week over. De sneeuw van zondag. Het geeft om te beginnen aan hoe goed weermodellen tegenwoordig presteren. In onze themapresentatie van afgelopen dinsdag hadden we het al over de komst van het sneeuwfront. Naarmate de zondag dichterbij kwam, schoof de timing van de sneeuw op naar voren maar verder bleef de verwachting netjes overeind staan. Ook vandaag nemen we de zondag door aan de hand van de meest recente inzichten en berekeningen. En pakken meteen de maandag ook maar mee, want dat zou ook nog een interessante weersituatie kunnen worden met plaatselijk wellicht opnieuw serieuze sneeuwval.

Dik pak sneeuw

Over serieuze sneeuwval gesproken. Er is regionaal al erg veel sneeuw gevallen gedurende de afgelopen 24 uur. Collega Reinout van den Born zocht vanochtend bijtijds de plek op, die waarschijnlijk de meeste sneeuw van heel ons land toebedeeld heeft gekregen. Op het Terletse veld, ten noorden van Arnhem, mat hij een indrukwekkend pak sneeuw van meer dan 10 en lokaal zelfs bijna 15 centimeter. Dit gebied ligt op 90 meter hoogte en dat maakt nou net het verschil met plaatsen die enkele tientallen kilometers verderop op bijvoorbeeld een hoogte van 10 of 20 meter boven NAP liggen. Want op dit hoger gelegen terrein ontstond er gisteren overdag al een laagje sneeuw en daar kwam vervolgens nog een heleboel bij gedurende de avond en de nacht. Zo veel dat er op een enkele plek zelfs grote takken van de bomen zijn afgebroken door het gewicht van de sneeuw!

Actief front

Maar nu is het wachten op de volgende lading sneeuw. Een actieve depressie nadert vanuit het westen en trekt morgen pal over ons land naar het noordoosten. Voor het systeem uit voert een naar zuidoost krimpende wind koude lucht aan. Het front dat opdringt vanuit het zuidwesten wordt gevolgd door beduidend minder koude lucht. Deze zachtere lucht glijdt op tegen de koude luchtlaag onderin en het resultaat is een actieve neerslagzone. Voor deze actieve neerslagzone uit valt er gedurende de nacht naar zondag en zondagochtend vroeg her en der ook wat lichte sneeuw. Maar het gaat dus om de actieve zone. Die trekt tussen 9 en 10 uur zondagochtend Zeeland binnen waar het dus bijtijds begint te sneeuwen. Volgens de berekeningen van het ECMWF model ligt de sneeuwvalgrens tussen de 100 en 200 meter maar deze grens kan tijdens aanhoudende sneeuw verder dalen.

Sneeuwjacht

Om 1 uur in de middag is de sneeuwzone gevorderd tot over Noord Holland, Flevoland en Overijssel. De temperatuur daalt tijdens de sneeuw tot 0 graden en daarbij staat ook nog eens een matige tot vrij krachtige zuidoostenwind. Het woord sneeuwjacht kan misschien de lading wel een beetje dekken. Al zal de sneeuw niet echt gaan verstuiven want daar zijn de temperaturen net een fractie te hoog voor, in combinatie met de luchtvochtigheidsgraad. Het opdringen van de zachtere lucht verloopt echter snel en in de bijgevoegde kaartjes zien we in het geel het gebied waar de sneeuwvalgrens al is gestegen tot meer dan 1000 meter hoogte. Kortom, in Zeeland en Zuid Limburg gaat de sneeuw alweer over in regen en de sneeuwlaag (van zo’n 3 tot maximaal 5 centimeter) zal er alweer beginnen te smelten. Aan de zuidwestkust kan er ook nog eens een harde of zelfs stormachtige zuidwester opsteken.

6 tot 8 centimeter

Gedurende de zondagmiddag dringt de zachtere lucht snel verder noordoostwaarts en om 4 uur is de grens tussen sneeuw en regen al gevorderd tot over Noord Holland, het noorden van Flevoland en Twente zo ongeveer. In het noordoosten sneeuwt het dan juist hard en kan een laag verse sneeuw van tenminste 5 en mogelijk zelfs 6 tot 8 centimeter tot stand komen. Als de avond valt is wellicht alle sneeuw in het zuiden alweer weggesmolten, te meer daar er in de avond nog een vrij actief tweede neerslaggebied passeert waarbij alles als regen valt. In de loop van de avond zal de sneeuw ook in het noordoosten beginnen te smelten maar of het daar tot snelle smelt komt is de vraag. De koudere lucht laat zich daar duidelijk minder goed verdrijven.

Opnieuw sneeuw?

Maandag zien we een soort herhaling van zetten. Een nieuwe actieve depressie komt vanuit Noordwest Frankrijk snel onze kant op. In de nasleep van de eerste depressie is een groot deel van de koude lucht opgeruimd maar toch ligt de koude lucht nog wel in de buurt. Het zal van de exacte koers van de tweede depressie afhangen, of een toenemende noord-component in de wind de koudere lucht toch weer het land binnen blaast. Volgens het ECMWF valt de neerslag maandag voornamelijk in de vorm van regen. Het noorden maakt wel kans op natte sneeuw of sneeuw die blijft liggen. Het Franse Arpège model komt met een koudere oplossing en laat een veel groter deel van het land maandag wederom in de fikse sneeuw terecht komen. Zoals we in het begin stelden dat weerberekeningen tegenwoordig behoorlijk betrouwbaar kunnen uitpakken, zijn details (wat is de exacte koers van een depressie bijvoorbeeld) er soms ook de oorzaak van dat we op korte termijn niet weten of het over 2 dagen hard gaat sneeuwen of hard gaat regenen. En die onzekerheid kan lastig zijn, maar maakt het vak juist wel uitermate boeiend.

Datum: zaterdag 9 december 2017, 12:28
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Arnhem, Flevoland, Frankrijk, Gelderland, Limburg, Overijssel, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry