Drie uur sleetje rijden op zondag

08/12
2017
Het gure winterweer heeft uiteraard alles te maken met de luchtdrukverdeling. Boven Scandinavië ligt een omvangrijk lagedrukgebied, dat ook op grotere hoogte in de atmosfeer erg goed is ontwikkeld. Het systeem veroorzaakt een krachtige noordwestelijke stroming waarmee koude en polaire lucht afstroomt naar Europa en dus ook naar onze omgeving. Eerst valt de winterse neerslag in de vorm van buien waarbij het zeker verder landinwaarts en op hoger terrein al af en toe wit wordt. Maar zondag trekt er in een sterke straalstroom die gericht is op Noord Frankrijk, een actieve depressie mee. De kern trekt in de loop van zondag over de Benelux naar het oosten.

Flitswintertjes

Het bijbehorende neerslaggebied brengt zondag overdag enige tijd forse sneeuwval. Er kan een sneeuwdek tot stand komen tot meer dan 5 cm aan toe. Maar het gaat allemaal behoorlijk snel en het lagedrukgebied sleept ook wel degelijk een portie beduidend zachtere lucht met zich mee. Het wordt dus een sneeuwsituatie die past bij het ‘moderne winterklimaat’ waarin we vooral vaak winterse speldenprikken en zogenaamde flitswinterjes zien.

5 centimeter per 3 uur

Zondagochtend kan er voor het grotere neerslaggebied uit soms al een beetje natte sneeuw vallen. De temperatuur ligt iets boven nul. Maar het gaat om een actief neerslaggebied dat samenhangt met het frontensysteem van de depressie. Het is interessant om deze situatie wat nader te bekijken. We doen dat door twee verschillende parameters van het ECMWF model samen te brengen in een enkel kaartje. Enerzijds kijken we naar de berekende hoeveelheid neerslag over een periode van 3 uur, en anderzijds kijken we naar de hoogte van de sneeuwvalgrens op het einde van deze drie-uurs-periode. Om 10 uur in de ochtend zien we dat er tot in het noordoosten al een beetje neerslag wordt berekend maar de hoeveelheden zijn minder dan 1 millimeter. Dat is de lichte (natte) sneeuw. In het zuidwesten komt het actievere neerslaggebied opzetten met oranje en rode lijnen. Binnen de rode lijn valt meer dan 5 millimeter per 3 uur. Dat is fors. Als dat sneeuw zou zijn, gaat het zo maar om 5 centimeter per 3 uur. Het frontvlak is met een dikke paarse lijn weergegeven. Achter die lijn valt alle neerslag (op de grond) in de vorm van regen, want we zien dat de sneeuwvalgrens er stijgt tot meer dan 1000 meter hoogte.

Sneeuwjacht

Om 1 uur ’s middags is het frontvlak gevorderd tot ver in Zeeland en ook tot in Zuid Limburg. De zwaarste neerslag valt in een brede zone ervoor met bijvoorbeeld in Zuid Holland, Noord Holland, Utrecht, Gelderland en Brabant forse sneeuwval. Tijdens de intensieve sneeuw daalt de temperatuur tot aan het vriespunt. Daarbij waait ook nog eens een matige tot vrij krachtige zuidoostenwind. Wellicht heeft dat alles iets weg van een sneeuwjacht. Hoeveelheden van 5 centimeter en meer in 3 uur tijd zijn mogelijk. In Zeeland en het zuidwesten van Brabant begint het dan alweer te regenen en de gevallen sneeuw begint er direct te smelten.

Van sneeuw naar regen

Om vier uur in de middag is het frontvlak een flink stuk opgeschoven. We vinden het dan terug over het midden van het land. In heel Gelderland is de zachtere lucht dan al binnengestroomd en de neerslag die nog valt, valt als regen en doet de verse sneeuwlaag alweer smelten. Misschien dat men ruim 3 uur echt heeft kunnen genieten van de sneeuw en de sleetjes even massaal gebruikt konden worden. Op hetzelfde moment is het gebied met intensieve sneeuwval dan aangekomen in de noordelijke provincies waar ook meer dan 5 centimeter in korte tijd kan vallen. Op het moment dat de avond valt zit het noorden in een zeer winterse sneeuwwereld maar is bijna alle sneeuw in Zeeland, het zuiden van Brabant en in Limburg misschien alweer verdwenen. Daar kan het 6 of zelfs 7 graden worden aan het eind van de zondagmiddag.

Tweede depressie

Achter de zondag-depressie volgt een tweede nog actievere depressie maar die trekt iets zuidelijker Europa binnen, ter hoogte van Normandië. Daarna buigt het systeem af om zo ongeveer via de Benelux naar het noordoosten te koersen, en dat levert wederom neerslag op, in de vorm van regen maar tijdelijk wellicht ook weer (natte) sneeuw. Toch is de kans op sneeuw hier duidelijk kleiner, omdat de eerste depressie dus in het kielzog veel minder koude lucht heeft meegesleept. Na maandag is de kans op sneeuw en gladheid sowieso wat kleiner maar het blijft wisselvallig en vaak ook tamelijk guur weer.

Datum: vrijdag 8 december 2017, 16:10
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Frankrijk, Gelderland, Limburg, Noordelijke, Utrecht, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry