Curaçao haalt beste boven in scherpschutters mariniers

08/12
2017
Het ruige natuurgebied Wacawa op Curaçao bood snipers (scherpschutters) van het Korps Mariniers de afgelopen 3 weken ongekende oefenmogelijkheden. Voor 12 Nederlandse specialisten en 2 Deense collega’s kwamen vrijwel alle disciplines van het precisievuren langs. Van ‘gewoon’ met scherp op de schietbaan tot complexe observatiemissies zonder gezien te worden.

Een sniper met een Accuracy-scherpschuttersgeweer.

Marinier Jaap is bijzonder te spreken over het schietterrein en de jaarlijkse Strike-module: “We doen hier dingen die we in Nederland niet kunnen. Denk aan het ongezien besluipen en observeren van een doelwit met meerdere teams. Waarbij ook nog eens met scherp kan worden geschoten.”

Ideaal trainingsterrein

3 factoren maken Wacawa tot een ideale trainingsomgeving: klimaat, ruimte en afwisselende natuur. Wacawa biedt hoogtes, kale vlaktes, rotsmassieven, mangroven, grotten, heuvelkammen en binnen- en open wateren. Die afwisseling maakt het gebied ideaal voor het trainen van de schietvaardigheid, verplaatsingen en het inrichten van observatieposten. Op de schietbanen kan in nagenoeg 270 graden met scherp worden gevuurd tot afstanden van meer dan 2000 meter.

De groep bestond uit 8 verkenner-snipers, 3 leden van MARSOF (maritime special operations forces) en 2 Deense collega’s. Zij hadden dit jaar ook de bijzondere mogelijkheid om te schieten op gepantserde voertuigen en op zee op buitenboordmotoren en oefenbootjes.

Een marinier schiet vanaf het ondersteuningsschip Zr. Ms. Pelikaan op een oefenbootje.

Alle wapens

Jaap: “Op de schietbaan schoten we op verschillende afstanden. Dat deden we met al onze wapens. Oplopend in kaliber zijn dat de HK417, de Accuracy .338 en de Barrett .50. Op de baan draait het onder meer om data verzamelen. Dus rekening houden met de wind, luchtvochtigheid en de temperatuur. Allemaal factoren die de kogelbaan beïnvloeden. Het schiet anders in Noorwegen bij -10 graden dan hier op Curaçao.”

Wat Jaap ook beviel was de ruimte voor eigen input en de aandacht voor operationeel optreden. “Ik wilde ‘stalken’. Dat is het ongezien besluipen van een doelwit. Dat observeer je een bepaalde tijd om het vervolgens uit te schakelen. Het terrein hier maakt dat een beproeving. Dichte begroeiing met overal planten met stekels en dat bij 30+ temperaturen.” Dit zorgde ervoor dat het afleggen van een paar honderd meter soms 1 a 2 uur kostte. “Het vraagt ook om creativiteit. Liggend schieten is ideaal. Maar je kan niet zomaar 3 meter naar rechts als je ongezien moet blijven. Dus dan stabiliseert je buddy je wapen met z’n rugzak.”

Een sniper met zijn buddy die een kijker met afstandsmeter bedient.

Belangrijke lessen

De subtropische omstandigheden op het eiland benaderen die van recente missiegebieden. Het aanpassen van de wapensystemen en kijkers aan de klimatologische omstandigheden levert waardevolle data op. Deze gegevens zijn niet 1 op 1 over te nemen in voor bijvoorbeeld het Midden-Oosten. Maar het levert belangrijke inzichten op. Die wordt gedocumenteerd zodat ook anderen ervan profiteren.

Datum: vrijdag 8 december 2017, 13:30
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Noorwegen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry