Gure periode, zondag mogelijk sneeuw

07/12
2017
Het wordt guur(der). Eerst in de vorm van winterse buien vanaf zee. Zondag kan er enige tijd sneeuw gaan vallen. De onzekerheid is echter groot.

Guur, "kneiterkoude" bovenlucht
Nederland gaat een gure periode tegemoet. Deze donderdag is dit al te merken met de koude, sterke zuidelijke wind 4-8 Beaufort en in de late middag en avond regen van betekenis op passage een koufront. Dit was al dagenlang in de weersverwachting te zien. Door de wind is de gevoelstemperatuur lager dan de maximumtemperaturen van 5 tot 7 graden, en aan zee 9 graden. Op het front en vlak erachter neemt de wind af en draait (ruimt) naar westelijke tot noordwestelijke richting. Al vrij snel stroomt dan koudere lucht het land binnen, ook en vooral op grote hoogte in de atmosfeer.

Er komt morgen, vrijdag, voor onze begrippen extreem koude lucht in de bovenlucht naar de Benelux. Op 5,5 kilometer gaat het namelijk afkoelen tot maarliefst -40 graden. Zie de kaart. Dit komt maar nu en dan voor. Ik noem het een 'kneiterkoude' bovenlucht... ;-) Boven het relatief warme kustwater van een graad of 8 levert dat een zeer onstabiel 'luchtmengsel' op, waardoor stapelwolken en buien ontstaan die met de stroming vanaf zee uit west-noordwest over het land snellen.

Nulgradenniveau
Het nulgradenniveau gaat daarbij vrij snel zakken tot een paar honderd meter vrijdagmiddag en dit maakt dat de buien steeds vaker uit hagel en sneeuw zullen bestaan. Winterse buien kortom. Een enkele bui gaat ook met een flits en donderslag gepaard, juist vanwege dat grote temperatuursverschil tussen 'leefniveau' (lees: aardoppervlak) en bovenlucht. In de hogere delen van het land, zoals op de Posbank op de Veluwe en te Vaals (Z-Limburg), kan het al (wat) wit worden... Voor komende nacht staan er in het oosten van het land al minimumtemperaturen omstreeks het vriespunt uit. Voor vrijdag zijn de te verwachten maximumtemperaturen 2 of 3 graden in zuidelijk Limburg tot lokaal 6 graden aan zee. In een flinke hagel- en sneeuwbui koelt het echter af tot tussen 0 en 1 graad. De wegdektemperaturen worden vanaf nu dan ook goed in de gaten gehouden in de weerkamer door de 24-uurs gladheidsdiensten. Want al dan niet plaatselijke gladheid ligt op de loer. En de kans hierop wordt in het weekend groter. Verder waait er morgen een vlagerige westnoordwestenwind, aan zee tot 6 Beaufort. Kortom, guur.

Winters weekend. Zondag onzeker, mogelijk sneeuw
Zaterdag komen we uit een nacht en vroege ochtend met -1 graad in Limburg, tot +3 graden aan zee. Overdag verandert er weinig in de situatie met de winterse buien. De bovenlucht wordt weliswaar (wat) minder koud, de westelijke stroming voert nog altijd enkele winterse buien aan. Zeeland lijkt echter in de 'schaduw' van Engeland terecht te komen, hier zou het dan ook droog kunnen blijven met bovendien de meeste ruimte voor de zon. Op veel andere plaatsen overheerst bewolking. Het blijft guur en vrij koud voor de tijd van het jaar. In de middag is het MAXIMAAL 2 graden in het Zuid-Limburgse heuvelland tot 5 of 6 graden in de kustgebieden.

Zondag verloopt nog wat kouder met in de nacht en vroege ochtend gemiddeld over het land rond het vriespunt, tussen -2 en +2 graden. Dit zijn de luchttemperaturen. De wegen kunnen nog wat kouder zijn. Als er nog een paar winterse buien vallen, kan het her en der makkelijk wit (en glad) worden... Zondag overdag wordt voor sneeuwliefhebbers interessanter. Nog steeds zien we in de berekeningen van het grote Europese atmosfeermodel een aanval van minder koude/vrij zachte oceaanlucht die samenhangt met de opdringende straalstroom - rivier van lucht hoog in de atmosfeer - waarmee een kleine oceaandepressie arriveert. Dit laagje heeft een zogeheten warme kern (in de bovenlucht, zie kaart). We zitten nog in vrij koude lucht en dit maakt dat de eerste neerslag op het weersysteem uit sneeuw zal bestaan. Het kan uren in beslag nemen, zodat het ook wit kan worden. In de neerslag is het op of iets boven 0 graden met hierbij een aflandige, koude wind uit zuidoostelijke of oostelijke richtingen. Maar, als de warme kern overtrekt, zal de sneeuw meteen overgaan in regen of komt het tot een mengvorm van regen en (smeltende) sneeuw. Het nulgradenniveau zal ergens boven ons land terechtkomen. Maar waar? Dat is vooralsnog de vraag. De onzekerheid is gewoonweg nu nog (te) groot, voor het zelfde geld trekt de depressie bijvoorbeeld noordelijker met dan ander weer zoals het nu in de verwachtingen staat aangegeven. Zo kan het op sommige plaatsen tot een sneeuwdek komen, op andere plaatsen blijft het droog of valt regen, of tijdelijk alleen smeltende sneeuw. Het zal 'snowcasten' worden. Wordt vervolgd!

7 december 2012: lokaal 20 cm sneeuw
We komen nog even terug op vandaag 2012. Precies 5 jaar geleden viel er flink wat sneeuw in delen van het land. Rond het middaguur lag er toen een sneeuwgebied diagonaal over het land, van Flevoland over Gelderland naar Oost-Brabant. Hier viel uiteindelijk langdurig en veel sneeuw, 14 tot 18 centimeter. Ook in Wageningen bleef het de hele middag licht doorsneeuwen en groeide het sneeuwdek gestaag. Op de weg viel het mee, slechts 180 km file. In Zeeland viel eerst sneeuw, maar door aanvoer van zachtere lucht ging de neerslag vrij snel over in regen en natte sneeuw. De wind, voor het lagedrukgebied dat via Belgiƫ oostwaarts trok, werd zuidoost en matig tot vrij krachtig, op het IJsselmeer krachtig, 6 Beaufort, en langs de kust hard tot stormachtig (in Zeeland) 7-8 Bft. Uiteindelijk werden de sneeuwhoogtes in de regio Wageningen-Nijmegen 15-20 cm. De Veluwe, Betuwe, Oost-Brabant en Noord-Limburg kregen een pak van 10-15 cm. Maximumtemperaturen waren overal boven nul, 0,4 graad in Nieuw Beerta tot 3,6 graden in Vlissingen.

Bron: MeteoGroup.

Datum: donderdag 7 december 2017, 12:42
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Flevoland, Gelderland, Limburg, Nijmegen, Vaals, Vlissingen, Wageningen, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry