Het onderbelichte probleem van dataverzameling in de artificial intelligence

01/12
2017
Jaja, vrijdag wordt machine learning/AI dag, maar ik vond vrAIdag zo’n rare hashtag. Deze week een netelige en vaak onderbelichte kwestie: hoe kom je aan je data? Veel mensen denken dat het bij AI vooral gaat om het bouwen van het netwerk, maar dat is in feite niet meer dan op de “Generate” knop drukken en het ding een nachtje laten stampen. AI als technologie is vrijwel een commodity. Het gaat erom wat je erin stopt, want dat bepaalt voor vrijwel 100% wat eruit komt. En daar zit hem het probleem.

AI en big data lijken als hype hand in hand te zijn opgekomen. En dat is niet gek, want AI is in feite weinig meer dan statistische analyse op grote datasets, en hoe groter de dataset, hoe accurater de uitkomsten van de analyse. Dus als je gigantisch veel data hebt, dan krijg je behoorlijk goede resultaten. Maar hoe kom je aan die data?

Er zijn grofweg twee manieren: je kunt alle data zelf verzamelen, of je kunt datasets van anderen betrekken. De eerste manier is behoorlijk duur en tijdrovend, en werkt eigenlijk alleen bij de grote platforms zoals Facebook die nu eenmaal heel veel mensen hebben die data genereren. Of onderzoeksinstellingen die grootschalige metingen kunnen doen op allerlei fenomenen. Voor veel partijen is er alleen de tweede manier: zie ergens een dataset te pakken te krijgen.

Die tweede manier is nog behoorlijk problematisch. Vanwege rechtenkwesties en natuurlijk de zorg over persoonsgegevens in de data wordt vaak teruggegrepen op publieke datasets. Uit een recent paper blijkt echter dat dit goed kan leiden tot bias in de AI. Zo is er een publieke dataset van 1,6 miljoen interne e-mails uit het controversiële bedrijf Enron, welke vanwege justitieel onderzoek openbaar zijn geworden. Deze zijn een mooie dikke dataset om sentimentanalyse te doen, grammatica te leren herkennen en ga zo maar door. Maar goh, wat voor voorbeeld neem je als je de mails gebruikt van een Texaans bedrijf dat omviel vanwege gigantische fraude?

Andere systemen worden gebouwd op basis van stokoude bronnen, zoals publiekdomeinboeken omdat je dan auteursrechtelijk veilig zit. Maar het doet nogal wat met een systeem of je hem traint op Charles Dickens dan wel Dan Brown (om mevrouw Van der Plas niet weer te noemen 😉 ). Taalgebruik zal verouderd zijn, en vooral: ook hier een grote kans op vooringenomenheid qua wereldbeeld.

En daar zit dus in de kern het probleem: de datasets waar iedereen mee kan werken, zitten scheef en leveren dus geen betrouwbare basis op voor een AI systeem dat aanbevelingen of beslissingen doet. En waar je mee zou moeten werken, zit opgesloten achter auteursrechten of is onbereikbaar omdat de eigenaar het als privé beschouwt.

Arnoud

Afkomstig van de blog Internetrecht door Arnoud Engelfriet. Koop mijn boek!

Datum: vrijdag 1 december 2017, 08:10
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT
Tags: Leiden, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry