Herhaling unieke 25 november 2005 zit er niet in

24/11
2017
Eerder deze week schreven we al over de novembermaand. Over hoe saai mensen die vinden en over het feit dat er in het verleden op weergebied toch best bijzondere dingen zijn gebeurd. Eén van die weerfeiten speelde zich morgen precies 12 jaar geleden af.

De 25e november 2005 is een memorabele weerdag waarop in de weerkamer van MeteoGroup met enige regelmaat teruggeblikt wordt. Al was het maar vanwege de bijzondere verwachting van toen. Op wintergebied was er die maand nog helemaal niets gebeurd. Sterker nog: de aanloop was bijzonder zacht. Het zeewater had daardoor een voor de tijd van het jaar hoge temperatuur.

Spektakel tekende zich af
Richting de 25ste tekende zich op de weerkaarten een interessante drukverdeling af. Net als nu kwamen we geleidelijk in koudere lucht terecht. Vooral op enige hoogte in de atmosfeer koelde het flink af, al kon je van spektakel ook weer niet spreken. Tegelijkertijd werd in de buurt van Nederland in de koude lucht een actief lagedrukgebied ingetekend met een enorme vracht neerslag erbij. De extremen van sommige modellen wezen zelfs op plaatselijk 100 mm in relatief korte tijd.

Voor november zou je zo’n verwachting meteen aan de kant gooien, maar nu werd er toch over gediscussieerd vanwege die bijzondere combinatie van een toch wel koude bovenlucht en dat zeewater dat veel warmer dan normaal was. Naast de discussie over de te verwachten regenhoeveelheden, was er nog een andere: zou het misschien gaan ook ergens gaan sneeuwen?

Gedurfde verwachting
De hoofdmeteoroloog van dienst dacht er op de 24ste lang over na. En zette vervolgens een gedurfde verwachting uit. Ja, er zou heel veel neerslag gaan vallen. En ja, in een flink deel van het land zou die neerslag ook in de vorm van (natte) sneeuw omlaag komen. Vooral in het midden zou dat plaatselijk uiteindelijk een laag sneeuw van meer dan 25 centimeter kunnen opleveren, was het idee. En dat terwijl er in de voorgeschiedenis nog helemaal niets aan winterweer was geweest.

Ongeloof
De dag voor de sneeuw was al bijzonder. Iedereen die we met de verwachting confronteerden, reageerde vol ongeloof. En ook zelf waren we benieuwd of dit op wat voor manier dan ook kon uitkomen. De spanning was genoeg om tijdens de koufrontpassage in de nacht al even te checken of er misschien natte sneeuw viel. En ja, er was een soort opluchting toen dat in Nijmegen inderdaad het geval bleek te zijn. De volgende ochtend regende het echter weer en hard. Wel waren tussen de regendruppen door steeds natte sneeuwvlokken te zien. Een paar kilometer verderop, in het op 85 meter hoogte gelegen Berg en Dal, sneeuwde het wel heel hard. Auto’s die daar vandaan kwamen en door de regenachtige Nijmeegse straten reden, hadden een dikke laags sneeuw op het dak.

Regen en dichtbij sneeuw
Treffender kon de situatie van dat moment niet worden beschreven: regende het in Wageningen lange tijd, op de iets hoger gelegen A50 ten noorden van Arnhem, stonden over de gehele lengte al urenlang auto’s vast in de sneeuw. Ze konden geen kant meer op. Tegelijkertijd had de westkust met een storm te maken. Veel groter dan dit konden de tegenstellingen eigenlijk niet zijn. In de loop van de dag breidde het gebied met sneeuw zich steeds verder naar het zuiden uit. Er ontstond een enorme chaos op de weg. Veel mensen konden uiteindelijk helemaal niet meer thuiskomen. Tegelijkertijd bestookte de Friezen en de Groningers de rest van het land met zonfoto’s.

Eindresultaat
Het eindresultaat was dat de grootste neerslaghoeveelheden in het midden en zuiden van het land vielen. Lokaal kwam naar schatting 90 tot 95 millimeter omlaag, de meeste plaatsen hadden in elk geval tientallen millimeters. De meeste sneeuw viel in een strook van de Veluwe naar het oosten van Nederland. Met de sneeuwval van een dag later erbij ontstond op de Veluwe hier een daar een laag van 30 tot 40 centimeter. Omdat het hierbij om zware, natte sneeuw ging, was de schade aan de natuur enorm. In het oosten van het land stortten diverse platte daken in onder het gewicht van de sneeuw. Het was de hoge neerslagintensiteit die de lucht uiteindelijk voldoende afkoelde (van bovenaf) om het tot sneeuw te laten komen. Kleine winddraaiingen, waardoor de lucht in het binnenland niet meer direct van zee werd aangevoerd, deden uiteindelijk de rest.

Ook nu koude lucht
Zoals gezegd bevinden we ons ook de komende dagen in relatief koude lucht, vooral weer in de hogere delen van de atmosfeer. Een herhaling van 12 jaar geleden wordt niet verwacht. Daarvoor mist het actieve lagedrukgebied in onze omgeving. Ook is de zeewatertemperatuur minder hoog dan toen. Wel gaan buien vallen. Morgen (zaterdag) eerst vooral in de kustgebieden, maar later op de dag, als de koudste lucht over Nederland trekt, ook dieper landinwaarts. Bij buien is hagel mogelijk. Voor natte sneeuw moeten we het hogerop zoeken, zoals in de Ardennen. Daar kan in de hoogste delen in de loop van het weekend voor het eerst dit seizoen een sneeuwlaag ontstaan.

Zondag
Ook zondag hebben we een afwisseling van wolken en zon en een paar buien. In de loop van de dag lijkt het geleidelijk wat droger te worden, omdat de koudste lucht in de hogere delen van de atmosfeer dan weer geleidelijk verdwijnt. Tot vorst in de nachten komt het nog niet op uitgebreide schaal; daarvoor is er nog te veel wind. Op plaatsen waar het wat langer opklaart en waar de wind een tijdje wegvalt, kan het natuurlijk wel tot lichte vorst komen. In opklaringen tussen de buien door wordt het overdag nog tussen 6 en 8 graden, in buien is het een aantal graden kouder.

Aanhoudend wisselvallig
Kijken we verder de komende week in, dan blijft het wisselvallig met op maandag de passage van een gebied met regen en de dagen daarna weer enkele buien. In de temperaturen verandert niet veel. Kan het kwik in de nachten tijdens opklaringen nog steeds tot dichtbij het vriespunt dalen, overdag worden steeds maxima van zo’n 6 of 7 graden verwacht. Het is daarmee kouder dan normaal.

Bron: MeteoGroup.

Datum: vrijdag 24 november 2017, 09:34
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Arnhem, Gelderland, Nijmegen, Wageningen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry