November saai: is dat echt zo?

22/11
2017
De donkerte slaat bij het naar buiten gaan als een klap in je gezicht, het is alleen maar grijs en mistig en bijna elke dag motregent het. Verder is er een chronisch gebrek aan zon en staan de wegen overvol, mede als gevolg van dat weinig verheffende weer.

De novembermaand komt er in de beleving van de meeste mensen niet best af, zo was vanochtend in diverse media te lezen en te horen. Natuurlijk is het ook in december, januari en februari donker, maar december heeft z’n feestdagen en in januari en in februari valt soms een pak sneeuw. Vanaf maart mogen we ons alweer aan het lentezonnetje laven en de zomer duurt tegenwoordig met tussenpozen tot in oktober. En dan komt die vermaledijde novembermaand weer.

Is het nou werkelijk zo slecht gesteld met het weer in november? Natuurlijk; de zomertijd is net ten einde en we moeten echt weer even wennen aan het vroege tijdstip waarop het donker wordt. Maar in de novembermaand valt wat het weer betreft toch genoeg te beleven.

Recordvroege ijsdag
Een klein overzichtje uit eigen herinnering. Het begint met de vroege winter van 1980. Toen hadden we op 3 november al een ijsdag – recordvroeg. Daarna viel in delen van het land een dikke laag sneeuw. In gedachten verzonk ik er tot mijn knieën in, maar dat zal ook met de leeftijd te maken hebben gehad. In werkelijkheid lag er in het midden van het land ongeveer 15 centimeter.

In 1985 sloeg de winter opnieuw in november toe. Met een gemiddelde temperatuur van 2,6 graden was dat toen de op twee na koudste november ooit. Het sneeuwde geregeld, de vliegbasis Twenthe schopte het tot een totaal van 16 sneeuwdagen. Op 6 november 1990 was een mistbank in de buurt van Breda de oorzaak van een kettingbotsing waarbij acht mensen het leven verloren.

Wilde Elfstedentocht
Weer 3 jaar later sloeg de winter in de laatste 10 dagen van november toe, die laatste decade zou uiteindelijk recordkoud uitpakken. Het vroor zo hard dat we redelijk massaal op de schaats kwamen. Enkele durfals schaatsten een wilde Elfstedentocht. In 1996 was een storm er op de 6e de oorzaak van dat de tuidraden van de Erasmusbrug in Rotterdam hevig begonnen te zwiepen. De toen net nieuwe brug moest daarop voor alle verkeer worden afgesloten.

Een jaar later gebeurde op de 20ste iets bijzonders. Hoewel de luchttemperaturen boven het vriespunt lagen, kwam het tijdens regenval toch op uitgebreide schaal tot ijsvorming op de bovenleidingen van het spoor. Een chaos in de treinenloop was er het gevolg van. Het was dit keer niet de ontbrekende vorst, maar de natteboltemperatuur (die wel beneden het vriespunt lag) die de ijsvorming en de erop volgende chaos op het spoor veroorzaakte.

Chaos op de weg
Op 25 november 2005 veroorzaakte een occlusiefront, horend bij een lagedrukgebied dat boven Nederland terechtkwam, in een strook over Midden-Nederland tussen 50 en 100 millimeter neerslag. Vooral in het midden en later ook zuiden van Nederland viel een groot deel van die neerslag in de vorm van kleddernatte sneeuw, die plaatselijk een laag van meer dan 20 centimeter vormde. Een enorme verkeerschaos was er het gevolg van. Het grote gewicht van de natte sneeuw richtte in de bossen veel schade aan. Ook storten op diverse plaatsen platte daken in.

In 2010 eindigde de novembermaand met een winterinval die de erop volgende decembermaand bijna in zijn geheel zou kleuren. Met een gemiddelde temperatuur van -1,2 graden groeide die decembermaand uit tot de koudste van deze eeuw, met veel sneeuw en uiteindelijk een witte kerst om nooit te vergeten. De basis voor die kou werd al in de novembermaand gelegd.

Tornado-uitbraak
Op 3 februari 2013 konden veel mensen in Midden-Nederland hun ogen niet geloven toen het tijdens buien tot een uitbraak van tornado’s kwam, onder meer in de buurt van Arnhem. Omdat ze veelal door onbewoond gebied trokken, viel het met de schade uiteindelijk mee, maar de aanblik ervan was er niet minder bijzonder om. En dat ook in november tegenwoordig hoge temperaturen mogelijk zijn, bleek 2 jaar geleden, toen het op 3 november in Maastricht nog 20,9 graden werd.

Als je zo’n overzichtje even kort tot je neemt, valt het dus nog wel mee met de saaiheid van het weer in de novembermaand. Er gebeurt nog genoeg, al zitten er zeker ook wel perioden tussen dat het weer aan onze behoefte aan slaap bijdraagt. In november 2017, de maand waarin we ons nu bevinden, valt het tot nog toe zeker niet tegen. Er is voldoende beweging en afwisseling. Vrijwel ieder weekend hebben we een noordwestelijke wind met koude lucht en enkele buien, maar ook behoorlijk wat zon daar tussendoor. De werkweken hebben tot nu toe vaak het saaiere weer laten zien, met meest hogere temperaturen, maar ook vaak grijs weer met motregen of de passage van een gewoon gebied met regen en dan tijdelijk ook meer wind. Deze week is het niet anders.

Vandaag meeste zon
In de zachte lucht, waarin we ons nu bevinden, komt vooral vanmiddag de zon er eindelijk wel weer behoorlijk door. Bij een vrij stevige zuidelijke tot zuidwestelijke wind kan het kwik dan tot 13 of 14 graden oplopen. Morgen wordt het met plaatselijk 15 of 16 graden nog wat warmer, maar passeert overdag wel een storing met bewolking en een klein beetje regen. Aan weerszijden is ook de zon nog wel even te zien.

Vanaf vrijdag tapt het weer dan uit een ander vaatje. Met de nauwkeurigheid van een Zwitsers uurwerk is – precies als het weekend op het punt van beginnen staat – de koude lucht weer present. Vrijdag lijkt een bewolkte dag te worden met flink wat regen en temperaturen van nog 10 graden, in de loop van de dag wel verder dalend. In het weekend wisselen wolken en de zon elkaar af en vallen buien, soms met hagel. Het wordt dan niet meer warmer dan tussen 6 en 8 graden.

Bron: MeteoGroup.

Datum: woensdag 22 november 2017, 09:26
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Arnhem, Breda, Gelderland, Limburg, Maastricht, Noord-Brabant, Rotterdam, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry