Storm of natte sneeuw in het weekend?

21/11
2017
In de weerkamer werken we met verschillende weermodellen. Als deze weermodellen allemaal op één lijn zitten, kunnen we wel stellen dat de verwachting vrij zeker is. Voor komend weekend zien we iets opvallends. De uitkomst voor de zondag is dezelfde, maar de aanloop ernaartoe loopt flink uiteen.

In het algemeen kunnen we wel stellen dat alle weermodellen een bel met koude lucht zien aankomen, die in het weekend over onze omgeving trekt. Het is een lagedrukgebied op grotere hoogte, waar die koude lucht ingevangen zit. Het leidt tot een onstabiel weertype met buien, winterse buien, en de aanvoer van koude lucht.

ECMWF
Actueel, vandaag, zien we een uitgestrekt lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan met een uitloper tot boven het Verenigd Koninkrijk. Volgens het Europese weermodel ECMWF trekt dit lagedrukgebied de komende dagen wat meer richting Noorwegen. Intussen ontstaan er allemaal aparte kernen in, de ontwikkeling van randstoringen. De kern van lagedruk ligt vrijdag tussen Noorwegen en IJsland in. Koude lucht vanaf de poolcirkel draait dan rondom dit lagedrukgebied en weet onze omgeving te bereiken.

Natte sneeuw?
Het levert regen- en hagelbuien op. Een zeer oplettende waarnemer ziet misschien een klodder zeer natte sneeuw op een dakraam. Mochten een paar buien in de nacht naar zondag dan nog het binnenland bereiken, dan kan bijvoorbeeld hogerop in de Limburgse Heuvels her en der wat natte sneeuw vallen. Maar dan moet er wel een bui vallen…! En vooralsnog lijkt dat vooral aan zee te gebeuren en niet landinwaarts. Dus ook de verwachting van het ECMWF berekent momenteel geen natte sneeuw. Afhankelijk van de timing van buien zit daar potentieel wel nog een mogelijkheid in.

Zekerheid
Het ECMWF is ons meest betrouwbare weermodel, waar we in de weerkamer van MeteoGroup veelvuldig gebruik van maken. Het ECMWF berekent met één hoofdberekening het weer voor de korte alsook voor de lange termijn. Om de betrouwbaarheid van deze berekeningen in te kunnen schatten, worden kleine aanpassingen in de begintoestand aangebracht. Zo komt een pluimgrafiek tot stand. Mochten alle 50 lijntjes dicht bij elkaar zitten, dan is de verwachting vrij zeker. Mochten die kleine veranderingen in de begintoestand ervoor zorgen dat de hele boel uitwaaiert, dan hebben we een vrij onzekere verwachting.

Opvallend is nu dat alle 50 berekeningen van het ECMWF goed op één lijn zitten. Een goed teken, zou je kunnen zeggen. Wanneer we echter naar andere weermodellen kijken, zien we ook andere oplossingen. Die een interessante verwachting in petto hebben voor de zaterdag…

Stormdepressie
Het Franse weermodel Arpege berekent op donderdag de ontwikkeling van een kleine randstoring boven de Atlantische Oceaan. Deze randstoring diept snel uit, met vrijdagmiddag een kerndruk van 1000 hPa. Tegen die tijd is de depressie bij Bretagne beland. De kern van lagedruk trekt vervolgens over het Kanaal naar Zeeland. Zaterdagochtend vroeg is de kerndruk nog circa 980 hPa. Het is dan een stormdepressie geworden met de meeste wind aan de zuidwestzijde van de kern. Zaterdag overdag zouden we dan in Nederland onstuimige omstandigheden krijgen, mogelijk ook met zware windstoten. Aan de achterzijde zit koude lucht, waardoor we zondag in ‘rustiger’ vaarwater terecht komen met wel nog een paar regen- of hagelbuien.

Interessante ontwikkelingen
Deze oplossing van het Arpege staat niet alleen. Ook het UKMO en het Amerikaanse GFS laten soortgelijke oplossingen zien. Het is erg opvallend dat geen van de vijftig ECMWF-berekeningen een glimp van een stormdepressie heeft opgepakt. De komende dagen zullen uitwijzen welke van deze weermodellen er het beste op zit. Kouder wordt het in ieder geval!

Bron: Meteogroup, wxcharts.eu

Datum: dinsdag 21 november 2017, 08:59
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: IJsland, Noorwegen, Verenigd Koninkrijk, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry