West-Griekenland maakt zich op voor medicane Numa

17/11
2017
De begrippen tyfonen en hurricanes zijn vrij algemeen bekend. Afgelopen seizoen zijn deze orkanen meer dan gebruikelijk in het nieuws geweest als gevolg van een aantal uitzonderlijk desastreuze exemplaren. Ook in het Middellandse Zeegebied komt het soms tot een orkaan, zogenaamde medicanes. Boven de Ionische Zee vinden we momenteel een zich ontwikkelende medicane, Numa genaamd. Deze is op weg naar de Griekse westkust en veroorzaakt daar nu al lokaal forse overstromingen.

Tropische orkanen ontstaan alleen als het oppervlaktezeewater een temperatuur heeft van minimaal 26 graden. Bovendien is er enige kromming van de wind noodzakelijk, veroorzaakt door de zogenaamde Corioliskracht. Door deze kracht kan een buiencomplex gemakkelijker ronddraaien. Nabij de evenaar is de Corioliskracht te zwak, waardoor tropische stormen zich daar niet kunnen ontwikkelen. De veel zeldzamere orkanen (medicane = mediteranean hurricane) in het Middellandse Zeegebied hebben een wat afwijkende ontstaanswijze.

Ontstaanswijze
Voor de vorming van een medicane is de watertemperatuur veel minder belangrijk. Zo is de huidige storm daar tot stand gekomen bij watertemperaturen rond 20 graden. Belangrijker in het vormingsproces is de aanwezigheid van aanmerkelijk koudere lucht op grotere hoogte in de atmosfeer. Dat in combinatie met veel vocht en weinig windveranderingen met de hoogte kan leiden tot de vorming van forse buiencomplexen, waarin zich een aparte lagedrukkern kan vormen

Vanwege de kleinschaligheid en veeleisende ontstaanscriteria komen medicanes veel minder vaak voor dan hurricanes (Caraïbisch gebied) of tyfonen (Zuidoost-Azië). De laatste geregistreerde medicane dateert uit oktober vorig jaar.

De verwachte koers
Rond het middaguur lag de kern van het lagedrukgebied boven het midden van de Ionische Zee, tussen Italië en Griekenland in. In de buurt van het lagedrukcentrum waaide het op dat moment met een windkracht 7 tot 8. Doordat de diameter van deze stormdepressie met ruwweg 200 kilometer relatief klein is, zijn de grootschalige weermodellen ECMWF, GFS en UKMO te grof om de ontwikkeling van de medicane goed te kunnen volgen. De meer gedetailleerde kleinschalige modellen tonen een veel preciezer beeld, maar de berekende koers en windsterkte laat ook hier een enigszins wisselend beeld zien.
Het hoge resolutiemodel van Meteo France, ARPÈGE, laat de storm uitgroeien tot een volwaardige medicane met later op zaterdag een windkracht 12. Dit model laat de kern aan het begin van zaterdagavond net zuid van het noordwestelijk gelegen Griekse eilandje Paxos oostwaarts trekken.
Het modelbroertje van het KNMI, HiRLAM, is iets minder extreem en volgt een duidelijk zuidelijker koers. Volgens dit model wakkert de wind nabij de kern aan tot windkracht 10 à 11 in de loop van zaterdag, waarbij het veel zuidelijker gelegen grote Griekse schiereiland Peloponnesos pas rond middernacht in de nacht naar zondag wordt aangedaan.

Flinke overstromingen
Naast veel wind circuleren rond de lagedrukkern forse buiencomplexen. Gisteren werd al melding gemaakt van ernstige overstromingen ten westen van Athene, als gevolg van zware regenval. Daarbij kwamen zeker vijftien mensen om het leven. Een nabij gelegen officieel meetstation in Elefsis rapporteerde vanochtend 49 millimeter regen over een periode van 24 uur. Vanwege het sterk buiige karakter is het waarschijnlijk dat er op sommige plekken daar nog een stuk meer regen is gevallen. Volgens lokale weerkundigen was vooral de intensiteit extreem hoog met plaatselijk tientallen millimeters regen in een paar minuten. Daar komt bij dat er in die regio wat reliëf aanwezig is. Daardoor stroomde het overtollige water naar de laagstgelegen (bewoonde) delen.

Meer regen verwacht
Er wordt de komende dagen rondom de Ionische Zee nog veel meer regen verwacht. Hoewel de verwachte regensommen en de exacte locatie per weermodel nogal uiteenlopen, lijkt de meeste regen bestemd voor zowel de zuidwestkust van Griekenland, de zuidoosthoek van Griekenland (opnieuw regio Athene) als ook het uiterste zuidoosten van Italië. Er kan tot en met zaterdag op sommige plaatsen meer dan 150 millimeter worden afgetapt. Waar dit valt zal dit zeker tot de nodige problemen leiden.

Bron: MeteoGroup
Foto voorpagina: forse overstromingen gisteren ten westen van Athene. Dit is een foto uit Nea Peramos via Twitter.

Datum: vrijdag 17 november 2017, 12:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Athene, Griekenland, Leiden, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry