Weekoverzicht Defensieoperaties

14/11
2017
Nederlandse militairen in Litouwen verleenden eerste hulp bij een verkeersongeluk. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 7 tot 13 november 2017.

`Genezerik` in Litouwen helpt gewonde man na fietsongeval.

Litouwen

Na een oefening in het oosten van het land waren genezeriken van de landmacht met een ambulance op de terugweg naar standplaats Rukla. Onderweg zagen zij een man naast zijn fiets op de grond liggen. Dorpsbewoners hadden de hulpdiensten al gewaarschuwd. Totdat die er waren controleerden ze enkele vitale functies van het slachtoffer, maakten een hoofdwond schoon en bedekten hem met een aluminium deken tegen de kou.

Vlnr: civiele autoriteiten, sergeant Maik en ziekenhuisstaf.

Hulpactie hospitaal De militairen deden meer goed werk. Zo hielpen ze bij het opknappen van een ziekenhuis in het oostelijk gelegen Pabrade. Het ging niet alleen om noodzakelijk onderhoud, reparaties aan elektra en het vullen van gaten in de muren. Er zijn ook slaapkamers schoongemaakt en voorzien van een nieuwe verflaag. Als het trainingsschema het toelaat gaan de militairen nog een keer terug. Er valt namelijk nog genoeg werk te verzetten. Volgens sergeant Maik, leider van het hospitaalproject, gaat het erom te laten zien dat de enhanced Forward Presence er voor de burgers is, “en niet alleen gebruik maakt van het oefenterrein in Pabrade.” Ondanks de drukke militaire werkzaamheden, waren er veel militairen bereid tijd te steken in de hulpactie. Die kwam op gang nadat de Nederlandse ambassade in Vilnius gevraagd had of dit mogelijk was.

Nederland levert in Litouwen een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De militaire aanwezigheid in de Baltische Staten onderstreept de solidariteit van de NAVO met Litouwen, Estland, Letland en Polen.

Nederlandse en Malinese militairen oefenen samen.

Mali

Militairen van de Long Range Reconnaissance Taskgroup Desert Falcon oefenden met een in Gao gestationeerd peloton van het Malinese leger (FAMa). Minusma gaat meer samenwerken met de FAMa. Daarom trekt de lange-afstandverkenningstaakgroep tijdens operaties in de nabije toekomst meer op met de Malinese collega’s.

Het Nederlandse contingent droeg 3 aanhangwagens over aan de FAMa: een 2-tal gewone aanhangwagens voor materieel en een waterwagen. De voertuigen zijn volgens Nederlandse regels afgeschreven, maar nog wel te gebruiken.

Lopende operaties buitenland:

Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments beschermen in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij. Samen met partnerlanden gaf Nederland in Irak diverse trainingen, waaronder het beveiligen van grote oppervlakten. Ook gaven zij een instructeurscursus. Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul verstevigen zij het Afghaanse veiligheidsapparaat. Zr. Ms. Rotterdam, met een Cougar-boordhelikopter, vaart in de Somalische wateren voor de antipiraterijmissie Atalanta. Een Nederlands beveiligingseenheid bewaakt Belgische F-16’s in het Midden-Oosten. De toestellen opereren in de strijd tegen terreurorganisatie ISIS. Een KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht tankt boven Irak en Oost-Syrië jachttoestellen van de coalitie bij. Daarnaast vervoert een C-130-transportvliegtuig materiaal en troepen van de coalitie. Nederlandse militairen adviseren en trainen het Somalische leger. Aan de trainingsmissie EUTM in het Oost-Afrikaanse land nemen nog 10 Europese landen deel. Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met een aantal Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer. Voor het Acota-programma (Africa contingency operations training and assistance) leiden Nederlanders militairen op in Oeganda, Benin en Burkina Faso. Nederlandse F-16’s en militairen van de gevechtsleiding van het Air Operations Centre Nieuw Milligen bewaken permanent het luchtruim van België, Luxemburg en Nederland. Laden van Amerikaans materieel op Endurance.

Operaties/acties binnenland:

De landmacht hielp de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte zo’n 30 keer explosieven uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk. Een mijnenjager van de marine maakte op zee 2 explosieven onschadelijk. Militairen van landmacht, luchtmacht en de Defensie Bewakings- en Beveiligingsorganisatie bewaakten het militaire hoofdkwartier van de NAVO in Brunssum.

Motorschip Endurance meerde af in Rotterdam om Amerikaans materieel (helikopters en voertuigen) te laden. Marineduikers en mariniers onderzochten de haven op explosieven. Ook zorgden mariniers met snelle motorboten voor beveiliging vanaf het water. Nederlandse militairen helpen tot 20 november bij het transport van Amerikaans militair materieel door Nederland. Dit komt uit Duitsland en gaat via Vliegbasis Eindhoven en de Rotterdamse haven naar de Verenigde Staten. Defensie ondersteunde strafrechtelijke onderzoeken. Dat gebeurde in Alkmaar, Amsterdam, Leiden, Lelystad, Rotterdam en Sneek. Bij Culemborg verzorgde Defensie analysecapaciteit.

Datum: dinsdag 14 november 2017, 16:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Alkmaar, Amsterdam, Benin, Brunssum, Burkina, Culemborg, Duitsland, Eindhoven, Estland, Flevoland, Friesland, Gelderland, Irak, Kabul, Leiden, Lelystad, Letland, Limburg, Litouwen, Luxemburg, Mali, Nigeria, Noord-Brabant, Noord-Holland, Polen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry