Zouteloos weer de komende dagen

14/11
2017
Het weer is de komende dagen nogal zouteloos. Rustig, met veel bewolking en lokaal een drup regen. Het is knip-en-plakweer voor woensdag, donderdag en vrijdag, want er verandert verder weinig. Tijd om de creativiteit er weer eens op los te laten. Wat vind jij een leuk begrip dat we vaker op de radio en tv zouden moeten gebruiken?

Met zoveel bewolking hebben we geen zaagtandweer meer. Grieta Spannenburg kwam in 2014 op de proppen met dit weerwoord. Dit naar het beeld van de temperatuurgrafiek waarin een duidelijke haaientand- of zaagtandvorm in te zien is met lage minimumtemperaturen en relatief hoge maximumtemperaturen. Lichte vorst in de nacht en overdag 12 graden bijvoorbeeld. Maar door het wolkendek wordt de afkoeling ’s nachts getemperd, waardoor de temperatuurgrafiek de komende dagen wat afgevlakt wordt.

Pruttelbuitje
Mocht het even opklaren dan zien we al snel een knijpzonnetje tevoorschijn komen. In deze tijd van het jaar hebben we natuurlijk een lage zonnestand waardoor het in de auto hinderlijk kan zijn om tegen de zon in te moeten kijken. Het merendeel van de tijd kijken we echter tegen een wolkendek aan, waar soms ook een beetje lekkage bij voor kan komen. Een minibuitje ofwel een pruttelbuitje is dan mogelijk. Een groot deel van de dag blijft het echter droog. En mocht er een buitje vallen, dan is dat een reguliere huis-tuin-en-keukenbui. Voor de komende dagen staan er geen windstoten, hagel of onweer op het programma.

Stijgende temperaturen
Wat steeds vaker terugkomt in het weerbericht, is het klimaat en de verandering in het klimaat. Het klimaat is een gemiddelde van dertig jaar aan weer. Toch merken we ook in de dagelijkse weersverwachting dat extremen steeds vaker terugkomen. Zo worden de records steeds vaker aangestipt. Oktober leverde recordweer op met 13,3 graden als gemiddelde temperatuur, een top 4 plek in de warmste oktobers sinds de metingen. Een normale oktobertemperatuur is 10,7 graden, een verschil van meer dan 2,5 graden! Ook de gemiddelde jaartemperatuur van 2017 gaat een recordplek veroveren. De gemiddelde temperatuur van dit jaar is tot nu toe 11,8 graden. Uiteraard moeten we de decembermaand nog afwachten, maar het is wel duidelijk dat ook dit jaar veel warmer verloopt dan normaal. Normaalgesproken is het landelijk gemiddelde op een heel jaar tijd een temperatuur van 10,1 graad.

Weerwoorden, stuur ze in!
Nieuwe weerwoorden zijn zeker welkom. Heb jij een idee voor de weerwoordverkiezing van dit jaar? Mail dan naar weervraag@weer.nl. In de loop van december gaat de verkiezing van start en daarna wordt hét weerwoord van 2017 bekend gemaakt, in samenwerking met Omroep Gelderland. De komende dagen blijft het in ieder geval nogal zouteloos weer, met her en der een beetje lekkage!

Bron: MeteoGroup

Datum: dinsdag 14 november 2017, 08:59
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Gelderland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry