Big Brother Awards: Dit zijn de experts van 2017

14/11
2017
Op maandag 11 december reiken we de Big Brother Awards Expertprijs uit. Aan die persoon of organisatie die het afgelopen jaar op grove wijze de privacy schond van burgers... en daar mee weg dreigde te komen. Op basis van de input van zorgvuldig geselecteerde experts zorgen we ervoor dat deze privacyschender toch nog in de schijnwerpers wordt gezet. Ontmoet een aantal van de experts die ons daar dit jaar bij helpen.

Koop je kaarten voor de Big Brother Awards

Bart de Koning, publicistBart de Koning is onderzoeksjournalist en auteur van de boeken Alles onder controle: de overheid houdt u in de gaten, Operatie Blauw: weg met de bureaucratie bij de Nederlandse politie en De veiligheidsmythe: over politie, justitie en misdaad in Nederland. Bart de Koning studeerde economie aan de Universiteit van Amsterdam en werkte onder meer voor Quote, FemBusiness en HP/De Tijd. Tegenwoordig is hij zelfstandig journalist en publiceert hij onder andere in Vrij Nederland en Maarten.

Corinne Cath, onderzoekerCorinne Cath is onderzoeker aan het Oxford Internet Institute. Daar doet ze promotie-onderzoek naar de ethiek en de besluitvorming die achter internet governance schuil gaat en het beheer van de infrastructuur van het internet. Voordat ze promovenda werd, was ze onder meer actief voor de internationale burgerrechtenorganisatie Article 19. Ze studeerde onder meer aan de universiteit van Maastricht en Oxford.

Frederik Zuiderveen Borgesius, onderzoekerFrederik Zuiderveen Borgesius is onderzoeker bij het Instituut voor Informatierecht (IViR) van de Universiteit Amsterdam. Hij is een expert op het gebied van profiling, privacy, gegevensbeschermingsrecht, vrijheid van meningsuiting en discriminatie. Hij werkt momenteel voor het “Personalized Communication” project, een gezamenlijk project van IviR en de Amsterdam School of Communication Research (ASCoR).

Marleen Stikker, directeur Waag SocietyMarleen Stikker is directeur en medeoprichtster van Waag Society. Als \'burgemeester\' van De Digitale Stad ontwikkelde Marleen Stikker in 1994 de eerste gratis toegangspoort en virtuele gemeenschap op het internet. Datzelfde jaar startte zij de Waag, een sociale onderneming die bestaat uit Waag Society, onderzoeksinstituut voor creatieve technologie en sociale innovatie en Waag Products, dat bedrijven lanceerde als Fairphone, de eerste eerlijke smartphone ter wereld. Marleen Stikker is tevens adviseur van \'policy strategy group\' van de Europese Commissie.

Mieke van Heesewijk, programmamanager SIDN FondsDe internet roots van Mieke van Heesewijk liggen bij XS4ALL, de eerste Internet Provider in Nederland. Daarnaast was ze actief als beleidsadviseur Internet Participatie bij het Ministerie van Binnenlandse zaken, program developer bij Waag Society en mede directeur van Stichting Netwerk Democratie. Mieke van Heesewijk is commissielid bij Internet Society en deel van het Stichtingsbestuur van Publeaks.nl.

Ot van Daalen, Autoriteit PersoonsgegevensOt van Daalen werkte als advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek voordat hij in 2009 aan de voet stond van de herstart van Bits of Freedom. In 2014 vertrok hij bij Bits of Freedom en intussen is hij verbonden aan het Instituut voor Informatierecht (IViR) van de Universiteit Amsterdam en werkt hij voor de Autoriteit Persoonsgegevens. Tot slot is hij lid van de Raad van Advies van Bits of Freedom.

Dennis Broeders, WRRDennis Broeders is hoogleraar Technologie en Samenleving bij de vakgroep Bestuurskunde en Sociologie van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarnaast is hij senior wetenschappelijk medewerker en projectcoördinator bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR).

Bart Schermer, ConsideratiBart Schermer is universitair hoofddocent aan eLaw, het Centrum voor Recht en Digitale Technologie van de Universiteit Leiden en daarnaast partner van Considerati, een juridisch en public affairs adviesbureau voor de digitale wereld.

Gerrit-Jan Zwenne, BrinkhofGerrit-Jan Zwenne is hoogleraar Recht en de Informatiemaatschappij bij eLaw, het Centrum voor Recht en Digitale Technologie van de Universiteit Leiden. Daarnaast is hij partner bij advocatenkantoor Brinkhof.

Bigbrotherawards.nl

Big Brother AwardsDe Big Brother Awards 2017 is een theatershow, spoedcursus privacy en prijsuitreiking in één. De voorstelling wordt eenmalig opgevoerd in de Stadsschouwburg Amsterdam op maandag 11 december. Durven de grofste privacyschenders van het afgelopen jaar op deze avond zelf in de schijnwerpers te stappen?

Mede mogelijk gemaakt door:

Datum: dinsdag 14 november 2017, 11:00
Bron: BitsOfFreedom
Categorie: Internet en ICT
Tags: Amsterdam, Leiden, Limburg, Maastricht, Noord-Holland, Rotterdam, Schermer, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry