Sneeuw op loopafstand!

12/11
2017
Langzaam maar zeker komt de winter dichterbij. In de berekeningen voor de langere termijn duiken iets vaker temperatuurlijntjes op die ‘in het blauw’ gaan, ofwel aanwijzingen voor een beetje vorst weergeven. Toch is de kans op echt winterweer in november natuurlijk nog klein. Vorig jaar verliep november koud en was het slot wel ronduit winters met soms matige vorst. Nog winterser was de slotfase van november 2010 met een heuse vorstperiode. Die vroege winterkou werd toen gevolgd door een koude en zeer sneeuwrijke december. Voorlopig moeten we niet denken aan echte winterkou maar zoals gezegd, de kou sluipt zo af en toe wel wat dichterbij. Zeker op iets grotere hoogte boven ons hoofd.

Loopafstand

Vandaag bevinden we ons ook in vrij koude polaire lucht. Het 0-graden niveau ligt deze zondagmiddag op z’n 700 tot 900 meter. Boven die hoogte vallen alle buien in vaste vorm met droge sneeuw (of hagel). Onder dat niveau begint de sneeuw te smelten. De dikte van de smeltlaag is vooral afhankelijk van de intensiteit van de neerslag maar is bij een beetje serieuze bui (zoals we die vandaag in grote getalen zien) toch al gauw 200 en soms 300 meter dik. De hoogte waarboven het vandaag in ons land sneeuw ligt gemiddeld op 600 meter. Letterlijk op loopafstand dus. De hoogste heuvels en bergtoppen in ons land reiken echter niet tot die hoogte en de kans dat het op de Vaalserberg (322m) tot sneeuw komt, is dan ook minimaal.

Ardennen, Eifel en Sauerland

Maar gaan we de grens over en kijken we naar de hoogste toppen in de Ardennen en de ernaast gelegen Eifel, dan is de situatie toch wel anders. Daar reiken de hoogste bergen tot boven de 600 meter en de hoogste berg in België (de signaal van Botrange) reikt zelfs tot 692 meter. In de Eifel komt de Hohe Acht nog wat hoger met maar liefst 747 meter. Niet verwonderlijk dat het daar dus wel tot sneeuwbuien komt en inderdaad zien we op webcambeelden dat het op de hoogste delen van deze berggebieden vandaag wit kleurt. Nog wat hoger zijn de toppen in het Sauerland. Daar vinden we bij Winterberg de Kahler Asten (842m) en wat verder de Langenberg met 843 meter. Men zal op deze toppen nog niet de ski’s kunnen onderbinden maar het sneeuwt er wel. Ook de (nog beduidend hogere) bergen van Tsjechië kleuren wit. Daar komt het tot een serieus sneeuwdek van wellicht enkele decimeters dik.

Sneeuwdump Alpen

Ook in de Alpen kan men zich opmaken voor een verse lading sneeuw, tot in de meeste dalen aan toe. Vandaag trok een opvallend actief koufront over Frankrijk met zware buien, lokaal onweer en hagel, en bovendien zware tot zeer windstoten van 80 tot op een enkele plek 110 km/uur. Achter dit front dendert de koude polaire lucht Frankrijk en ook het hele Alpengebied binnen. De sneeuwvalgrens daalt er in de loop van komende nacht tot ruim onder de 1000 meter. De snelle afkoeling van de lucht zien we ook mooi terug in de daling van het 0-graden niveau, zoals berekend door het Engelse weermodel. De totale hoeveelheid verse sneeuw kan er in een paar dagen oplopen tot ruim meer dan een halve meter en lokaal wellicht tot een hele meter. En het is niet de eerste sneeuw van deze maand want er zijn al een paar recente flinke sneeuwsituaties geweest. Het is al met al een veel betere uitgangspositie voor de Alpine wintersprotgebieden in vergelijking met de afgelopen jaren. Toch is het te vroeg om je op basis hiervan rijk te rekenen. Een lange periode met zacht weer in december is verre van uitzonderlijk en kan een zware tol eisen van de reeds eerder gevallen sneeuw.

Datum: zondag 12 november 2017, 13:50
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Asten, Bergen, Frankrijk, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry