Noordstau in de Alpen!

09/11
2017
Na 1 vorstnachtje afgelopen week is er in ons land nog geen sprake van winterweer. In de Alpen is de winter wel begonnen. Depressies boven de Middellandse zee hebben overal in de Alpen sneeuw veroorzaakt, vooral de zuidkant is flink toebedeeld. Een mooie basis voor het wintersportseizoen. En er komt nog veel meer sneeuw aan!

Mooie basis

Een lagedrukgebied boven de Middellandse zee veroorzaakt vandaag nog een beetje sneeuw in het noorden van Italië, boven de 1500 meter valt er nog een beetje sneeuw. Het wachten is op een noordelijke stroming die vooral zondag en maandag de sneeuwlaag verder doet aangroeien. Daarbij zakt de vorstgrens vanaf zondag tot ver in de dalen en wordt het overal wit! Overigens zijn niet alleen de Alpen bedekt met de eerste sneeuw van het seizoen, ook in de Pyreneeën zijn witte toppen te zien. Vorig jaar verliep de aanloop naar het wintersportseizoen heel anders. In november en december viel vrijwel geen sneeuw. Echte sneeuw kwam pas laat in januari en februari.

Noordwester met buien

Ondertussen zien we in ons land meer beweging in de atmosfeer komen. Na het rustige, kille en vooral grijze weer gaat het vanaf morgen harder waaien. Morgen is het met 12 graden nog zacht, zaterdag en zondag wordt met noordwestenwinden weer lucht uit de Poolstreek aangevoerd en blijven de temperaturen overdag steken tussen 7 en 10 graden. Boven het relatief warme Noordzeewater ontstaan gemakkelijk buienwolken, maar tussendoor zijn soms felle opklaringen te zien. Fotogeniek weer! Niet alleen op grondniveau, maar ook op grote hoogte in de atmosfeer wordt de lucht kouder. Door het temperatuurverschil tussen grond en hogere atmosfeer kan zondag naast regen ook hagel naar beneden komen en is een enkele onweersklap niet uitgesloten. Omdat het ’s nachts blijft waaien, blijven de temperaturen ondanks de koude lucht meest boven het vriespunt. Indien het lang opklaart en de wind afneemt, kan het lokaal tot een graadje vorst aan de grond komen.

Regen en sneeuw

Een lagedrukgebied in het zeegebied tussen Spanje en Italië veroorzaakt vandaag met name in het zuidelijk Alpengebied sneeuw, boven de 1500 meter, ook aan de Franse kant van de Pyreneeën sneeuwt het vandaag boven de 1000 meter. De Mediterrane depressie zakt opvullend naar Afrika. Vanuit het noordwesten nadert morgen een eerste frontensysteem. Met name aan de noordwestkant van de Alpen gaat het weer sneeuw. De vorstgrens ligt tussen 1000 en 1500 meter. Aan de noordflank van een uitloper van het Azoren hogedrukgebied schuift zaterdag een frontaal systeem met meer regen en sneeuw richting de Alpen. Vooral in de Zwitserse Alpen gaat het los en valt er in 24 uur tijd 50 cm sneeuw.

Noordstau

Zondag komt een echte Noordstau op gang. Tussen actieve lagedrukgebieden boven Scandinavië en een uitloper van het Azoren hogedrukgebied dat zich noordwaarts uitstrekt tot IJsland zien we een glijbaan van poollucht richting de Alpen. In de loop van zondag daalt de vorstgrens overal tot in de dalen gaat het flink sneeuwen. Tegelijkertijd steekt aan de zuidkant van het Alpenmassief een stevige föhnwind op en gaat de zon weer schijnen. Ook op maandag sneeuwt het op uitgebreide schaal. In de loop van dinsdag neemt de sneeuwval af. De noordstroming wordt vervangen door een hogedrukgebied.

Meer dan een meter verse sneeuw

Niet alleen in de Alpen, ook in de Duitse en Franse Middelgebergten en in de Tsjechische skigebieden valt de eerste sneeuw van het seizoen. Tot en met maandag valt sneeuw met bakken uit de lucht en valt er in Zwitserland misschien wel anderhalve meter sneeuw! Ook de Franse Alpen krijgen met een noordwestelijke en later noordelijk stroming flinke hoeveelheden sneeuw, tot bijna een meter. In de Oostenrijkse Alpen wordt regionaal 80 cm sneeuw verwacht. Een mooie basis voor het wintersportseizoen dat nog moet beginnen. Op de meeste plaatsen gaan de pistes pas in december open.

Datum: donderdag 9 november 2017, 10:40
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: IJsland, Noordelijke, Spanje, Zwitserland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry