Eerste sneeuwdump in de Alpen

02/11
2017
Onder invloed van een hogedrukgebied geniet de Alpenregio momenteel nog van kalm herfstweer, met geregeld zon, regionaal ook hardnekkige mist en relatief hoge temperaturen. Op sommige plekken stijgt het kwik overdag nog tot in de dubbele cijfers, alleen hoger in de bergen is het iets kouder, en ook in de nachten is het nog niet bijzonder koud. Maar vanuit het westen nadert dit weekend een actief lagedrukgebied, gevolgd door koude lucht, en dat resulteert in een deel van de Alpen in een eerste echte sneeuwdump. Regionaal wordt bijna een meter verse sneeuw verwacht.

Hoger in de atmosfeer, op het 500 hPa vlak, wordt een lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan dat net ten westen van het Iberisch schiereiland ligt, opgenomen in een steeds dieper uitzakkende trog vanuit het noordwesten. Het geheel vult zich vervolgens steeds meer met koude poollucht. De Britse Eilanden komen in de nacht naar zondag als eerste in die koudere lucht terecht en vervolgens breidt die zich op zondag steeds verder uit tot boven onze omgeving en uiteindelijk ook de Alpen.

Sneeuwgrens
De sneeuwgrens ligt in de Alpen op dit moment nog tussen 1700 en 2000 meter, dus behoorlijk hoog, maar zakt met de intrede van de koudere lucht in de loop van zondag tot rond 1000 meter. Maandag zakt hij nog verder tot uiteindelijk zo’n 600 meter in vooral de Franse, Zwitserse en deels Italiaanse Alpen. Die echt koude lucht lijkt vooralsnog niet overtuigend tot in het oosten van Oostenrijk en de Dolomieten door te dringen en daar blijft de sneeuwgrens voorlopig rond 1000 meter steken. Boven die grens valt de neerslag in de vorm van sneeuw en eronder in de vorm van regen.

Eerst het zuiden
In de nacht naar zondag ontwikkelt zich aan de grond, nog ten zuidwesten van de Alpen, een actief lagedrukgebied boven het warme water van de Middellandse Zee. Boven het warme zeewater kan het geheel nog iets verder activeren, waarna het opgepikt wordt door een storing vanuit het westen en richting het Alpenmassief trekt. Zondagochtend begint het vervolgens als eerste in de zuidelijke en zuidwestelijke Alpen op nog redelijke hoogte te sneeuwen, maar na het binnenstromen van de koudere lucht daalt de sneeuwgrens snel. Tegen de middag wordt het ook in de omgeving van Tirol en Salzburg steeds witter, tot in de dalen valt dan zelfs sneeuw.

Bijna een meter
In de nacht naar maandag wordt in de buurt van Sankt Moritz in het Zwitserse Südbünden al ruim 60 cm verwacht, in de omgeving van Salzburg in Oostenrijk al ruim 30 centimeter, maar ook maandag overdag blijft het doorsneeuwen. Het lagedrukgebied ligt nog steeds boven de Middellandse Zee, maar beweegt iets meer oostwaarts richting het midden van Italië. Ook dan blijft het dus vooral aan de zuid(west)kant van het Alpenmassief sneeuwen. Vochtige lucht wordt met een zuidelijke tot zuidoostelijke wind aanhoudend tegen de zuidkant van de bergen geblazen, wat nog eens resulteert in regionaal tientallen centimeters sneeuw. Op de late maandagavond zijn de hoeveelheden in de eerdergenoemde regio’s dan naar verwachting al opgelopen tot rond 80 centimeter! Hoewel het nog wat onzeker is wat de weerkaarten daarna gaan doen, lijkt er ook de dagen daarna nog sneeuw te gaan vallen, waarbij het verse sneeuwdek regionaal kan groeien tot rond anderhalve meter!

Nachtvorst
Bij ons lijkt de eerste winterprikkel zich volgende week vooral te uiten in een paar wat koudere nachten, waarbij het regionaal dan tot vorst aan de grond kan komen. Omdat er nog redelijk wat warmte in de grond zit, zal het daardoor nog niet meteen tot gladheidsperikelen komen, maar de eerste houten en stalen bruggen kunnen hun eerste laagje zout mogelijk al wel verwachten.

Datum: donderdag 2 november 2017, 13:21
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Bergen, Houten, Limburg, Noord-Holland, Oostenrijk, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry