Weekoverzicht Defensieoperaties

31/10
2017
Zij leerden complexe procedures nauwkeurig uit te voeren: 24 Peshmerga kregen in Irak een certificaat na hun opleiding. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 24 tot en met 30 oktober 2017.

Peshmerga krijgen les in explosievenopsporing.

Nederlandse genisten en assault engineers trainden hun Iraakse collega’s in het opsporen en onschadelijk maken van explosieven. Belangrijk werk want de van terreurorganisatie ISIS bevrijde gebieden liggen veelal bezaaid met munitie en boobytraps.

Een onschuldige stapel boeken, een hoopje kleren of een tuinslang: als je het oppakt kunnen het zomaar explosieven zijn. De voorbeelden van de door ISIS achtergelaten ‘bommen’ zijn eindeloos. “De Peshmerga die wij 5 weken trainden, weten wat hun te doen staat”, zegt korporaal der mariniers Dirk. “Levens worden ermee gered.”

Nederlandse militairen trainen samen met partnerlanden Iraqi Security Forces en Peshmerga-strijders in het noorden van Irak. Zij leren hen bijvoorbeeld om juist te handelen tijdens gevechtssituaties en explosieven te herkennen. Verder trainen ze de strijders onder meer in schietvaardigheid en humanitair oorlogsrecht.

Mali

Na 3 weken operationele pauze ging de Long Range Reconnaissance Taskgroup Desert Falcon (LRRPTG) in Gao weer ‘de poort uit’. De lange-afstandsverkenningsgroep voerde de taken uit in de omgeving. De LRRPTG-inzet in Kidal staat nog altijd stil.

Nederlandse militairen brachten een verzameling kantoorartikelen naar een armlastige school in Gao. Papier, pennen en whiteboards werden dankbaar in ontvangst genomen. Het ging om een restant spullen van Kamp Castor.

School in Gao is blij met de spullen.

Missiegebied Uitgelicht - Combined Maritime Force Bahrein

Kapitein-luitenant-ter-zee Frans vertegenwoordigt Nederland sinds kort als Senior National Representative in Bahrein. De Combined Maritiem Force (CMF) bewaakt de maritieme veiligheid rondom het Arabisch schiereiland en de Indische Oceaan.

Frans: “Dat is een gigantisch gebied en er zijn dan ook veel eenheden bij betrokken. Er nemen 32 landen deel, van Australië tot Noorwegen en Koeweit tot Zuid-Korea. De missie bestaat al jaren en draait met veel succes. De piraterij in het gebied is tot een minimum teruggedrongen en ook de smokkel van onder meer drugs en houtskool wordt aangepakt. Het gaat trouwens om Somalische houtskool die vanwege z’n hoge kwaliteit en aromatische eigenschappen voor de waterpijp wordt gebruikt.”

Een uitdaging Frans coacht en begeleidt de staf van Combined Task Force 152. Deze eenheid, geleid door lokale partners, houdt zich bezig met de maritieme veiligheid in de Arabische golf. “Samen met een Amerikaanse en een Britse collega proberen we de staf, onder leiding van een Saudische kolonel, zover te krijgen dat CTF 152 zelfstandig de maritieme veiligheid in de Arabische golf kan bewaken. Een echte uitdaging!”

Echte uitzendveteranen Frans doet de uitzending van 6 maanden samen met 1 Nederlandse adjudant van de marine. “Veel collega’s zijn net als ik ver van huis. We vinden elkaar vaak voor een filmavondje of om gewoon gezellig samen te zijn. De verbinding met het thuisfront is geen probleem. Contact kan elke dag, zo vaak je wilt. Mijn vrouw, ook marineofficier, weet maar al te goed wat het betekent om op uitzending te zijn. Ze droeg haar steentje bij met uitzendingen naar Afghanistan en Somalië. Maar niet alleen zij, ook onze 2 dochters zijn dus echte uitzendveteranen.”

Frans: “Voor een Arabisch land is Bahrein erg open, in tegenstelling tot de veel strengere islamitische cultuur van buurland Saudi Arabië. Bahrein is een echte moderne werkstad die met veel geld uit de grond is gestampt en er wordt nog steeds dagelijks bij gebouwd. Voor je ontspanning moet je het hier hebben van sporten, fitness en af en toe een theater- of dansvoorstelling.”

Dat CMF zo succesvol is, betekent volgens Frans niet dat de missie kan worden ‘opgedoekt’. “Sterker nog, de toenemende smokkel in het gebied en de aanhoudende instabiliteit in de regio, met name ronde de hoorn van Afrika, vragen continu om aandacht en inzet. Nederland maakt met 2 militairen misschien niet het verschil, maar als speler in het collectief leveren we een waardevolle bijdrage.”

Antipiratijmissie voor de kust van Somalië (februari 2013).

Lopende operaties buitenland:

Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze zogenoemde vessel protection detachments beschermen in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij. Zr. Ms. Rotterdam, met aan boord een Cougar-transporthelikopter, vaart in de Somalische wateren voor de antipiraterijmissie Atalanta. Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul werken zij aan het verstevigen van het Afghaanse veiligheidsapparaat. Een Nederlands force protection-detachement bewaakt Belgische F-16’s in het Midden-Oosten. De toestellen opereren in de strijd tegen terreurorganisatie ISIS. Een KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht tankt jachttoestellen van de coalitie in de lucht bij boven Irak en Oost-Syrië. Daarnaast zorgt een C-130-transportvliegtuig voor het vervoer van materiaal en troepen van de coalitie. Nederlandse militairen adviseren en trainen het Somalische leger. Aan de trainingsmissie EUTM in het Oost-Afrikaanse land nemen nog 10 Europese landen deel. Een Airborne Warning And Control System (AWACS)-vliegtuig met onder anderen Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer. Voor het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota-)programma verzorgen Nederlandse militairen opleidingen in Oeganda en Burkina Faso. Nederland levert vanuit Rukla een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De militaire aanwezigheid in de Baltische Staten onderstreept de solidariteit van de NAVO met Litouwen, Estland, Letland en Polen. Nederlandse F-16’s en militairen van de gevechtsleiding van het Air Operations Centre Nieuw Milligen bewaken 24/7 het luchtruim van België, Luxemburg en Nederland. Operaties/acties binnenland:

De marine hielp de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam ruim 45 keer in actie voor het onschadelijk maken van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Militairen van landmacht, luchtmacht en de Defensie Bewakings- en Beveiligingsorganisatie bewaakten het militaire hoofdkwartier van de NAVO in Brunssum. Bevriende NAVO-landen geven vaker logistieke steun op elkaars grondgebied. Dat geldt ook voor de hulp van Defensie bij een Amerikaanse troepenverplaatsing dat tot ongeveer 20 november duurt. Militair materieel gaat vanuit Duitsland via Vliegbasis Eindhoven en de Rotterdamse haven naar de Verenigde Staten. Militairen verleenden steun op Sint-Maarten en Dominica na de orkanen Irma en Maria. De hulp wordt afgebouwd en de militairen bereiden zich voor op terugkeer naar Nederland.

Datum: dinsdag 31 oktober 2017, 16:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Bahrein, Brunssum, Burkina, Dominica, Duitsland, Eindhoven, Estland, Hoorn, Irak, Kabul, Koeweit, Korea, Letland, Limburg, Litouwen, Luxemburg, Mali, Noord-Brabant, Noord-Holland, Noorwegen, Polen, Rotterdam, Turkije, Verenigde Staten, Zuid-H

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry