Patiënt vreest medische fouten door slechte informatie-uitwisseling zorgsector

30/10
2017
Consument vindt zorgsector ondoorzichtig en versnipperd

Amsterdam, 30 oktober 2017 – 67 procent van de patiënten heeft het gevoel dat onderlinge uitwisseling tussen zorgaanbieders niet goed verloopt. Het merendeel (58%) heeft zelfs het gevoel dat er (medische) fouten worden gemaakt door een slechte informatie-uitwisseling. Verder zegt de patiënt dat de beleving onder druk komt te staan, als gevolg van de hoeveelheid partijen waar zij mee te maken krijgt. 60 procent van de patiënten zegt dit te ervaren. Dit blijkt uit onderzoek van Enable-U ‘De zorgsector door de bril van de patiënt’ onder 1.002 respondenten.

Democratisering van informatie

Medische gegevens ontsluiten en op een veilige wijze delen met andere zorgverleners of met de patiënt zelf, daar schort het momenteel nog behoorlijk aan:

- 47 procent van de patiënten moet regelmatig reeds bekende informatie meermaals opnieuw verstrekken;

- 55 procent mist één overzicht van al zijn of haar zorggerelateerde zaken;

- 43 procent weet niet precies wat hij of zij moet regelen als er iets in de persoonlijke zorgsituatie verandert.

Ondanks deze gegevens, is de patiënt toch overwegend positief en geeft zij de zorgsector als rapportcijfer een 6,7.

“Het lijkt erop dat in de versnipperde zorgsector de patiënt niet meer het gevoel heeft centraal te staan en dat is, zeker in deze sector, erg pijnlijk”, stelt Frank Arts, CEO van Enable-U. “Kijkend naar de zorgsector als geheel valt op dat iedere aanbieder verantwoordelijk is voor een klein onderdeel van de totale zorg die een patiënt ontvangt. Daarom is het in de zorg van groot belang dat alle schakels in de keten, patiënt- of cliëntinformatie op een veilige manier met elkaar delen zodat het zorgproces niet geremd wordt. Met één druk op de knop moeten zowel de zorgverlener als zorgontvanger inzicht kunnen krijgen in de meest recente informatie. Democratisering van informatie, het teruggeven van controle aan de daadwerkelijke eigenaar, zorgt dat we samen leven en samen werken beter kunnen maken.”

Datum: maandag 30 oktober 2017, 10:17
Bron: Enable-U
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry