Storm: Nooddeuren dicht en gratis stroom

29/10
2017
Voor de tweede keer deze maand werd vooral het noorden geraakt door een korte maar felle storm. Op 5 oktober kwam het tot windstoten van 115 kilometer per uur (Ameland), de afgelopen nacht werden op dezelfde locatie uitschieters gemeten tot 107 km/uur. Op het vaste land was Lauwersoog de plaats met de zwaarste windstoot, 104 km/uur. Dieper landinwaarts liet de noordwestenwind minder van zich horen, al kwam het tot in Brabant nog wel tot windvlagen van rond de 70 km/uur, voldoende om in ieder geval takken van de bomen te rukken. Uit het noorden en oosten van het land kwamen ook enkele meldingen van omgewaaide bomen. De gemiddelde windkracht (10 minuut gemiddelde) kwam uit op windkracht 9, gemeten op diverse plaatsen langs de noordkust maar ook in Hoek van Holland. Bij de storm van 5 oktober werd een 10-minuut gemiddelde gehaald van windkracht 10 (Ameland en Lauwersoog).

Oosterburen opnieuw de klos

Opmerkelijk aan de storm eerder deze maand waren de zeer zware windstoten tot diep in Duitsland. Daar kwamen ook mensen bij om het leven en de schade was groot. Ook deze storm was vooral gevaarlijk ten oosten van ons land. In Duitsland werden vanochtend vroeg windstoten gemeten tot bijvoorbeeld 114 km/uur in de stad Chemnitz. Langs de grens met Tsjechië waren bergtoppen waar het uiteraard nog veel harder waaide met windstoten tot meer dan 160 kilometer per uur. Ook in Oostenrijk ging het vanochtend goed te keer. In Wenen werden zeer zware rukwinden gemeten tot 110 km/uur en meer naar het westen tot 125 km/uur. Op bergtoppen werden uitschieters gemeten van 150 tot ruim 180 km/uur. Dit alles zal in Duitsland en zeker in Oostenrijk lokaal flinke schade hebben veroorzaakt. Overigens, ook dieper in Tsjechië, in Slowakije en in Hongarije kwamen zeer zware windstoten voor, vrijwel zeker met serieuze schade tot gevolg.

Nooddeuren en dijkbewaking

In ons land viel de overlast alles bij elkaar wel mee. Het hoogwater in de nanacht kwam vooral aan de noordkust vanzelfsprekend behoorlijk hoog. In Delfzijl werd +3,63 gemeten. Lager dan de eerder voorspelde +4 meter, maar wel ruim over het criterium van +3 meter. Bij een waterpeil van 3 meter boven NAP worden de nooddeuren (de coupures) uit voorzorg door de Rijkswaterstaat gesloten. Verder werd er in het holst van de nacht, toen de klok zo ongeveer een uurtje terug werd gedraaid (wintertijd), uit voorzorg dijkbewaking ingesteld.

Gratis stroom

De sterke wind heeft tegenwoordig ook grote voordelen. Een steeds groter aandeel van de energie wordt opgewekt middels windturbines. Zeker in landen als Duitsland en Denemarken voorzien de windmolens voor een groot deel in de stroombehoefte. Soms wordt er zelfs meer opgewekt dan dat er wordt afgenomen. Dat zijn lastige situaties voor de netbeheerders. De keuzes bestaan in het stilzetten van molens, of om stroom tegen een lage prijs af te zetten in de markt. Dit leidt dan weer tot de situatie dat stroom in feite gratis wordt, of sterker nog, dat men betaald krijgt als men energie afneemt. Dat is de oplossing die onze oostenburen nu kiezen. Men kan gratis stroom gebruiken. Stel je voor als je dan beschikt over een krachtig opslagsysteem of een hele serie krachtige batterijen (accu’s). Die kun je dan gratis ‘tot de rand’ laden zonder dat het je wat kost! Een taxibedrijf met uitsluitend elektrische auto’s kan de hele dag klanten rondrijden zonder ook maar 1 cent te betalen aan brandstof!

Meer vol pompen

Inderdaad is opslag van energie nog het ontbrekende stukje in het snel veranderende energielandschap. Er wordt wereldwijd sterk geïnvesteerd in krachtige en efficiënte opslagsystemen. Dat kan op een relatief eenvoudige manier, door bijvoorbeeld een groot waterreservoir of compleet meer vol te pompen als er te veel stroom is. Bij minder aanbod van wind- (of zonne-)stroom kan men via een turbine het reservoir weer leeg laten stromen met de opwek van energie als resultaat. Ook kan men met ‘te veel’ stroom waterstof of methaan produceren, en met die gassen kan naderhand weer energie worden opgewekt.

Giga-factory

Maar een park met super batterijen is ook een mogelijkheid. Tesla bouwt in Nevada (Amerika) een ‘giga-factory’ waar batterijen worden gemaakt. China gaat daar nog overheen met een nog veel grotere fabriek waar de betrekkelijk nieuwe Vanadium batterijen worden geproduceerd. Door de schaalvergroting van deze fabrieken en de snelle verbetering van de efficiency, zal de prijs van energieopslag snel verder dalen. In de toekomst wordt het energielandschap bepaald door energie, opgewekt met behulp van de weermachinerie (zon en wind), en krachtige opslagsystemen om pieken en dalen in opwek en afname (aanbod en vraag) op te vangen.

Datum: zondag 29 oktober 2017, 12:04
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Ameland, Chemnitz, China, Delfzijl, Denemarken, Duitsland, Friesland, Groningen, Hongarije, Oostenrijk, Slowakije, Wenen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry