Ik heb een AI gemaakt die NDA’s kan reviewen

27/10
2017
De blogs over legal tech van de afgelopen tijd waren voor diverse mensen (hoi) speculatie: ben je iets aan het doen op dat gebied? En jawel, dat klopte: ik heb een AI gemaakt die NDA’s reviewt, en ze heet NDA Lynn. Ze is gratis en geeft deskundig en praktisch advies of je dat geheimhoudingscontract moet tekenen of niet.

De NDA of geheimhoudingsovereenkomst is een standaardding in veel zakelijke transacties, met name in de high-tech sector. (Ik zag eens de term “Silicon Valley Handshake” voorbij komen voor het ritueel van elkaars NDA tekenen voor je koffie ging drinken.) Grofweg is het een heel standaard document: we gaan praten, we houden dingen geheim en pas na X jaar mag je erover praten, oh ja en let op je beveiliging. Maar uiteraard is elke NDA weer wat anders, dus je blijft lezen elke keer.

Natuurlijk kun je elke keer naar een advocaat of jurist en vragen om een review, maar dat kost geld. Voor zo’n standaardding voelt dat niet als de moeite waard, is mijn ervaring. En ook voor de reviewende jurist is het niet perse leuk werk: ik denk dat ik in de bijna 20 jaar dat ik dit werk doe, meer dan 1500 NDA’s heb gereviewd, en ik kan je zeggen – weinig dingen zo saai en onproductief als daarover steggelen.

Een AI heeft daar allemaal geen last van. Vandaar NDA Lynn. Ze is een support vector network (mede mogelijk door het fantastische BigML.com) dat getraind is op een grote hoeveelheid publiek beschikbare NDA’s, en de clausules daaruit kan herkennen en classificeren. De uitvoer wordt gekoppeld aan een adviestabel, en zo komt ze tot de conclusie van tekenen of niet. Wie alles over de opzet wil weten, kan dit paper lezen.

Ongetwijfeld zullen er fouten in NDA Lynn zitten, het is en blijft software. Maar het is in ieder geval beter dan die dingen handmatig blijven reviewen, of blind tekenen omdat er “MUTUAL NON-DISCLOSURE AGREEMENT” op pagina 1 staat.

Ik ben heel benieuwd wat jullie van haar vinden.

Arnoud

Afkomstig van de blog Internetrecht door Arnoud Engelfriet. Koop mijn boek!

Datum: vrijdag 27 oktober 2017, 08:07
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry