Tyfoon op weg naar het zuiden van Japan

22/10
2017
In vergelijking met de Atlantische Oceaan is het orkaanseizoen op de Grote Oceaan tot voor kort rustig verlopen. Maar al een paar dagen zijn alle ogen gericht op tyfoon Lan die met name het zuiden van Japan en vrijwel zeker ook miljoenenstad, hoofdstad Tokyo, zal bereiken met alle gevolgen van dien. Verder is er, nu nog een tropische depressie, 27W die we in de gaten moeten houden en bijna dezelfde koers als Lan lijkt te gaan volgen.

Cycloon, orkaan, tyfoon...
In Azië worden de tropische wervelstormen tyfonen genoemd. Om geclassificeerd te worden als een orkaan, tyfoon of cycloon moet de wind in iedere wervelstorm snelheden halen van ten minste 119 kilometer per uur. Als de windsnelheid in de orkaan toeneemt tot 179 kilometer per uur, dan wordt de wervelstorm opgewaardeerd tot een 'uitgebreide orkaan' (=major hurricane). En als een tyfoon de grens van 241 kilometer per uur aantikt dan wordt het een 'supertyfoon'. Gisteren kreeg Lan tijdelijk deze status waarbij de windsnelheden rond het oog van de tyfoon tijdelijk opliepen tot meer dan 241 km/u. Lan lag toen nog boven open (heel warme) zee en vormde nog geen bedreiging voor bewoonde gebieden.

Verschillende seizoenen
Terwijl het Atlantische orkaanseizoen van 1 juni tot en met 30 november loopt, volgen tyfoonseizoenen een ander patroon. In het noordoosten van de Grote Oceaan loopt het officiële seizoen van 15 mei tot 30 november. In het noordwesten van de Grote Oceaan komen tyfoons meestal voor tussen eind juni tot en met december. En in het noorden van de Indische Oceaan zie je cyclonen van april tot december. Hoe je ze ook noemt, deze monsterstormen zijn natuurlijke krachten met het vermogen om serieuze schade aan te richten. Volgens het nationaal orkaancentrum van NOAA heeft het gemiddelde oog – het stille midden van de storm, waar de luchtdruk het laagst en de luchttemperatuur het hoogst is – van een orkaan een diameter van 48 kilometer, maar dat kan oplopen tot een diameter van wel 200 kilometer. De heftigste stormen met een 5 categorie op de schaal van Saffir-Simpson hebben windsnelheden van boven de 250 kilometer per uur.

Zeer hoge golven, ramkoers Tokyo
Op moment van schrijven, zondagochtend Nederlandse tijd, is Lan 'gedegradeerd' - zoals we dat noemen - tot een tyfoon van de 3de categorie met gemiddelde windsnelheden rondom de kern, het oog, van minstens 203 kilometer per uur. Nog altijd extreem veel wind. Waar Lan zich op moment van schrijven bevindt, is de oceaanwatertemperatuur overigens 27 graden. Gisteren trok Lan nog over één van de warmste zeeën van de wereld met watertemperaturen van maarliefst 30 graden. Dit was 1 van de oorzaken van het uitgroeien tot supertyfoon. De komende uren beweegt Lan over wat minder warm zeewater voor de Japanse zuidkust, met een temperatuur van 23 a 24 graden, waardoor de tyfoon geleidelijk minder krachtig wordt. Toch kunnen de significante golfhoogtes voor de zuidkust van Japan tijdelijk oplopen naar maarliefst 10 tot 15 meter. Dit komt ook door de langgerekte windbaan (fetch) die Lan veroorzaakt, met zuid-zuidoostenwinden, zodat de golven flink kunnen opbouwen.

En dan, vroege maandagochtend Tokyose tijd, trekt Lan naar verwachting nog wat verder afnemend, maar met ook heel veel regen over Tokyo! Daarna gaat Lan naar nog koeler zeewater en wordt daar dan in de loop van maandagavond 23 oktober een storm met gemiddelde winden van 111 km/u. Lan zal hiermee tegen die tijd geen orkaan meer zijn. Uiteindelijk wordt Lan opgenomen in de stroming, straalstroom, en deze rukt hem als het ware uit elkaar. Er blijft een flinke oceaandepressie over.

Hoe dan ook, de gevolgen van de tyfoon later gewone storm zullen groot zijn. De combinatie van hoge golven, veel wind en de extreme regenhoeveelheden van al gauw zo tussen 100 en 500 millimeter (!) ofwel 100-500 liter water per m2 - die in korte tijd vallen - zal de miljoenenstad Tokyo zeker niet ongemoeid laten. Lan vormt een ideale serieuze test voor het meest geavanceerde, peperdure hoogwaterbeschermingssysteem ter wereld dat zich in Tokyo ondergronds bevindt. Een heel bijzonder bouwwerk. De bouw ervan duurde een flinke tijd, 17 jaar, en kostte maarliefst 2,6 biljoen dollar. Lees er meer over (in het Engels) op deze website.

Vooralsnog 27W
De tropische depressie met de 'naam' 27W volgt naar verwachting bijna dezelfde koers als Lan. Dit betekent dat een verdere ontwikkeling tot tyfoon tot de mogelijkheden behoort, mede gezien het feit dat deze depressie ook over zeer warm zeewater trekt. In de nacht naar 24 oktober lokale tijd wordt deze depressie waarschijnlijk een tropische storm. Dit kan het begin zijn van een verdere opschaling naar een tyfoon. Ook een weersysteem om in de gaten te houden dus.

Bronnen: Joint Typhoon Warning Center, NOAA, Nationalgeographic.nl, MeteoGroup.

Datum: zondag 22 oktober 2017, 14:46
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Japan

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry