Kaalslag

20/10
2017
Het herfstseizoen kenmerkt zich door zijn veelzijdigheid en dat hebben we de laatste tijd duidelijk gemerkt. Na een wisselvallige en vrij koele start van het seizoen sloeg het roer vorige week ineens om. Het werd een aantal dagen vrij zonnig en warm, waarbij ook talrijke records werden gebroken. Vrijdag passeert echter een storing, waarna het weer opnieuw omslaat en we een wisselvallige en soms vrij koele herfstperiode tegemoet gaan. Ook steekt bij tijden een stevige wind op, waardoor de blaadjes die nu nog aan de bomen zitten, geen schijn van kans meer maken.

Werd het donderdag nog op grote schaal (ruim) 20 graden, vandaag komen we nog maar op een graad of 15 uit. Een lagedrukgebied trekt vanaf de Britse Eilanden oostwaarts en beweegt over de Noordzee richting Denemarken. Daar omheen krullen allerlei storingen en deze schuiven achter elkaar van west naar oost over onze omgeving. Vrijdagochtend liet een tweetal fronten al een flinke plens regen bij ons achter en nu de weg eenmaal is vrijgemaakt, volgen er de komende tijd meer storingen.

Tussendoor af en toe fraai
In de nacht naar zaterdag nadert vanaf de Atlantische Oceaan een volgend lagedrukgebied, met daar omheen opnieuw allerlei fronten en buiengebieden die de komende etmalen op het menu staan. Toch zijn er tussendoor ook fraaie momenten. Zo is het zaterdagochtend aanvankelijk bewolkt en regenachtig, maar de middag verloopt op een enkele bui na droog en er is ook wat ruimte voor zon. En als de zon eenmaal schijnt, weet de temperatuur in het zuiden zelfs nog tot 18 graden te stijgen.

Meer wind
Wel trekt de zuidelijke wind in de loop van de dag aan en gedurende de avond en nacht naar zondag draait deze naar het zuidwesten. Opnieuw trekt een actief lagedrukgebied net ten noorden van ons langs, met veel bewolking, regen en wind. De windpiek wordt gedurende de nachtelijke uren bereikt, met in het noordwestelijk kustgebied windkracht 7 en soms stevige windstoten. Ook zondag overdag blijft het vooral aan de kust nog redelijk onstuimig. Landinwaarts staat relatief minder wind, maar ook daar weet de zuidwestenwind regelmatig aan te trekken tot een dikke windkracht 4.

Kaalslag
De bladeren die momenteel nog in de bomen hangen (en dat is van plek tot plek zeer verschillend), zullen dan ook in grote getalen omlaag komen, wat het typische herfstplaatje compleet maakt. De reden van deze kaalslag is echter niet alleen de wind. Ook de temperatuur speelt een grote rol. Zondag wordt het overdag slechts 11 tot 13 graden. Bomen nemen met hun wortels water op en via de huidmondjes in de bladeren verdampt dit weer. Bij lagere temperaturen kunnen de wortels van de bomen steeds minder makkelijk water opnemen, dus in het herfstseizoen wordt dat steeds lastiger. Om niet uit te drogen, zal de boom dan minder moeten verdampen en daardoor laat het zijn bladeren los. Regenval en een flinke zucht wind doen dan het laatste beetje.

Uit het dal
Maandag ligt het lagedrukgebied inmiddels iets ten noordoosten van ons en hoewel de dag niet geheel droog zal verlopen, is het tussendoor wel een tijdlang droog met ook weer een knipoog van de zon. Ook de temperatuur gaat weer iets omhoog, en komt dan met gemiddeld 14 graden rond normaal uit voor eind oktober.

Volgende omslag
Vanaf dinsdag komen we zelfs weer iets boven normaal uit, met een graad of 16. Aanvankelijk is het daarbij nog nat, maar vanaf woensdag lijkt er opnieuw een omslag aan te komen. De luchtdruk gaat weer omhoog en er volgen enkele overwegend droge dagen, met hoogstwaarschijnlijk ook weer wat ruimte voor de zon. Al kan dit laatste in deze tijd van het jaar door hardnekkige mist(banken) en nevel ook behoorlijk tegenvallen.

Hardnekkige grijzigheid
De grijzigheid kan bij weinig wind nauwelijks van zijn plek komen en door de steeds minder sterk wordende zon wordt het ook steeds lastiger weggebrand. Het kan in sommige gevallen wel tot in de late middag duren voordat de zon zich überhaupt nog laat zien en in het meest ongunstige geval blijft het zelfs de hele dag grijs. Dit heeft dan uiteraard ook weer zijn effect op de temperatuur, die komt dan vaak een flink stuk lager uit.

Datum: vrijdag 20 oktober 2017, 13:19
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Denemarken

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry