Laatste warme dag van het jaar?

19/10
2017
Deze donderdag stijgt de middagtemperatuur tot minstens 20 graden, de officiële warme grens. Is dit de laatste keer dit jaar?

Op 14 oktober werd het net geen 20 graden op het landelijk hoofdweerstation De Bilt: 19,9 graden. De dag erna werd het 22,1 graden en op 16 oktober 24,4 graden. Dit maakt deze donderdag de derde warme dag van de maand. De verwachting is dat het in De Bilt 21 graden wordt, net geen dagrecord (dat is 22,7 graden gemeten op 19 oktober 1921). Normaal voor de gehele wijnmaand zijn 2 warme dagen.

Warme wijnmaand, na twee vrij koude oktobers
De gemiddelde oktobertemperatuur is tot nu toe 13,9 graden, tegen een norm ofwel langjarig gemiddelde van 10,7 graden. Voorlopig blijft het warm voor de tijd van het jaar en daarmee is de kans groot dat het een (te) warme oktobermaand wordt. Volgens onze verwachting wordt het een gemiddelde van 13,5 graden, ofwel een 3de plaats in de ranglijst van warmste wijnmaanden vanaf 1901. Dit staat in schril contrast met de vrij koude oktobermaand van vorig jaar en die van 2015. Beide 'oktobers' hadden een gemiddelde maandtemperatuur van 9,9 graden.

Kille zondag
Vandaag brengt de zuidelijke wind nog de warme lucht, morgen (vrijdag) waait er een stevige westzuidwestenwind, aan zee 7 Beaufort, en krijgen we koelere lucht waarin de maximumtemperaturen terugvallen naar 15 tot 17 graden. Bovendien veroorzaakt de passage van een depressie enkele regengebieden. Voor de zon is soms even ruimte tussendoor. Zaterdag wordt het een graadje warmer, tot 18 graden in Limburg. Het blijft wisselvallig. En dan komt de kille tot gewoonweg koude zondag waar de maximumtemperaturen op 11 tot 13 graden uit lijken te komen. Overigens zijn dit waarden die dichtbij dan wel op de norm van 13 à 14 graden liggen. Maar het zal koud aanvoelen. Er verschijnt een groot lagedrukgebied gevuld met vrieskou in de bovenlucht. Het zwaartepunt ligt zondagmiddag vermoedelijk op de centrale Noordzee. Zie de bijgevoegde kaart. Dit resulteert in ons land in wolkenvelden en enkele buien. Op sommige plaatsen is overdag 5 tot 10 mm regenwater mogelijk. De wind blijft stevig, uit west-zuidwest en voert koele maritieme lucht aan. Al bij al een 'echte' herfstdag.

Daarna opwarming door hogedruk, 20 graden?
Vlak na het weekend komt er een (sterke) rug van hoge luchtdruk opzetten. In de bovenlucht is dit duidelijk te zien. Dit gaat/hangt samen met aanvoer van warme lucht op hoogte. Tegelijkertijd trekt een lagedrukgebied gevuld met vrieskou op hoogte naar IJsland. Aan de grond lijkt de invloed van het hogedrukgebied voor ons land wel minder te zijn, ten gunste van oceaanfronten. De kans op het aanhouden van het wisselvallige weerbeeld is daarmee zeker de eerste dagen van volgende week vrij groot. De wind komt weer uit het zuidzuidwesten met aanvoer van zachtere lucht. Of het nog een keer of een paar maal minstens 20 graden wordt, valt te bezien, al zijn er nog wel degelijk mogelijkheden voor. Zie ook de pluim. Het zal sowieso de laatste keer zijn, want met daarna november in zicht is de kans op (officiële) warme dagen statistisch en klimatologisch gezien nihil.

Bron: MeteoGroup, klimatologische cijfers van het KNMI.

Datum: donderdag 19 oktober 2017, 14:27
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, IJsland, Limburg, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry