Luchtverdedigingsfregatten bijten van zich af (video)

16/10
2017
Met een snelheid van bijna 15.000 kilometer per uur raasde de Terriër-Oriole, een middellange ballistische raket, door de ruimte. Dankzij de gemodificeerde SMART-L-radar lukte het Zr. Ms. De Ruyter gisteren om de oefenraket te detecteren én te volgen. Deze informatie gaven ze razendsnel door aan een Amerikaans marineschip dat het projectiel buiten de dampkring uitschakelde.

De Tromp vuurt een ESSM af vanuit het Mark 41 vertical launch system op het voordek.

Bijna 2 jaar geleden flikte het luchtverdedigings- commandofregat (LCF) De Zeven Provinciën een vergelijkbaar kunstje. Net als nu volgde het zusterschip van de De Ruyter destijds een ballistische raket tot buiten de dampkring. En ook toen haalde een Amerikaans schip de raket op basis van de Nederlandse informatie uit de lucht.

Video: impressie van Formidable Shield

Download deze video

???content.videoblock.download.webm.title???

Video | 16-10-2017 | 2:02 | webm | 85.0 MB MB

MP4-video

Video | 16-10-2017 | 2:02 | mp4 | 23.7 MB MB

Gespannen gezichten bij de marinemensen die de lancering vanuit de commandocentrale volgen.

Nichecapaciteit

Maar de Nederlandse LCF’s hebben sindsdien niet stilgezeten. Vloog de raket toen 7.000 kilmeter per uur, nu ging hij ruim 2 keer zo hard. Ook kregen de Nederlanders het projectiel deze keer eerder in beeld. Dankzij de doorontwikkeling van de radar kan deze nu doelen detecteren op een afstand van meer dan 1.500 kilometer. Dit vergroot de reactietijd aanzienlijk. De SMART-L-radar van Thales moet in 2019 op de 4 luchtverdedigings- en commandofregatten zijn ingebouwd. Door de radarmodificatie behoort Nederland binnen de NAVO tot de koplopers op het gebied van ballistische raketverdediging.

De onderschepping hoorde bij Formidable Shield, een oefening voor de Schotse kust. Er deden meer dan 14 schepen, 10 vliegtuigen en ongeveer 3.300 militairen uit België, Canada, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Nederland mee.

Detecteren en vernietigen

Binnen seconden nadat de raket op de radar verscheen, stuurde het schip de doeldata via een satelliet naar een NAVO-hoofkwartier. Vervolgens ging het naar een Amerikaans marineschip die er een Standard Missile 3 (SM-3) op afvuurde. Aan boord van de De Ruyter zagen de Nederlanders de icoontjes van de 2 raketten naar elkaar toe kruipen. Op een afstand van 200 kilometer klapten ze in de ruimte geruisloos op elkaar.

De ballistische raket die de Amerikanen op basis van de Nederlandse informatie uit de lucht schoten.

Verschillende vluchtprofielen

De ballistische oefenraket was echter niet de enige uitdaging tijdens Formidable Shield. Gelijktijdig werden 2 andere doelen met verschillende vluchtpatronen gelanceerd. Het 1e had een zogenoemd ‘pop up-profiel’. Hierbij schiet het in de laatste fase omhoog en gaat daarna in een duikvlucht op het schip af. Het 2e doel vloog zigzaggend. De Tromp haalde beide doelen uit de lucht met 2 evolved seasparrow missiles (ESSM).

Datum: maandag 16 oktober 2017, 15:46
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Canada, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry