Ophelia nu Major Hurricane

15/10
2017
Op de satellietbeelden is orkaan Ophelia al goed te zien, gekenmerkt door een bijzonder fraai oog. Hoewel ze over geleidelijk minder warm zeewater trekt, neemt ze nog steeds toe in kracht. Het is nu een orkaan in de derde categorie met om het oog windsnelheden van 185 kilometer per uur, en daarmee is ze uitgegroeid tot een zogeheten Major Hurricane. De zesde van dit orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan! Zondagochtend trok Ophelia ten oosten van de eilandengroep de Azoren langs, om nu haar pad te vervolgen richting de Britse Eilanden. Vooral Ierland krijgt qua wind de volle laag, want bij aankomst is Ophelia naar verwachting nog steeds een orkaan in de 1e categorie.

Het gebeurt niet vaak: een orkaan in Europa. Af en toe krijgen we hier te maken met de restanten van een orkaan of tropische storm en eens in de zoveel tijd komt het op de Middellandse Zee tot een zogeheten Medicane (combinatie van Mediterranean Sea en Hurricane), maar een echte orkaan is zeldzaam en dan hebben we het niet eens over Major Hurricanes. Maar nu is daar dan toch Ophelia.

Sterker dan verwacht
De verwachting van o.a. het Amerikaanse National Hurricane Center was dat Ophelia een orkaan in de eerste categorie zou blijven, de minst sterke variant op de schaal van Saffir-Simpson, omdat ze met een noordelijke koers boven steeds minder warm water zou uitkomen. Een orkaan heeft warm zeewater van tenminste 26 graden onder zich nodig om te (blijven) ontstaan, maar omdat Ophelia deels ook vanuit de hogere luchtlagen gevoed werd en nog steeds wordt, kon ze ondanks de steeds lager wordende zeewatertemperaturen toch blijven ontwikkelen tot zelfs categorie 2.

Categorie 3
Zaterdagavond groeide ze boven zeewater van rond 23 graden zelfs nog verder uit tot een orkaan in de derde categorie en vanaf dat moment wordt een orkaan bestempeld als Major Hurricane. Rond het oog werden toen windsnelheden gemeten van 100 knopen, ofwel 185 kilometer per uur.

Maandag landfall
Ophelia trok vandaag – zondag – ongeveer 750 kilometer ten oosten van de Azoren langs richting Europa en dan met name de Britse Eilanden. Naar verwachting zal de storm maandag net voor het middaguur de zuidkust van Ierland bereiken, met dan nog windsnelheden rond 150 kilometer per uur en erg hoge golven. Vooral Ierland, maar ook de overige Britse Eilanden, maken zich dan ook op voor extreem weer. Eenmaal boven het vasteland zal de orkaan snel in kracht afnemen en overgaan in een reguliere depressie die verder noordwaarts trekt.

Orkaan Ophelia in 2005
Opvallend is dat er in het jaar 2005 ook een orkaan voorkwam met de naam Ophelia. Deze orkaan ontstond iets ten noorden van de Bahama’s, bewoog noordwaarts langs de Amerikaanse oostkust en stak vervolgens de Atlantische Oceaan over richting Europa. De restanten van deze orkaan kwamen echter een stuk noordelijker uit, tussen IJsland en Schotland door, en verdween uiteindelijk voor de Noorse westkust boven de Noorse Zee.

Datum: zondag 15 oktober 2017, 14:08
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: IJsland, Ierland, Noordelijke

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry