Oktoberzomer door een orkaan

14/10
2017
Zeer zeldzaam, een categorie 2 orkaan boven Europese wateren. Ophelia trekt vanavond over de Azoren en morgen en maandag richting Ierland. De meest waarschijnlijke verwachting is dat de zuidwestkust van Ierland er een flinke klap van meekrijgt.

Orkaan Ophelia was donderdag al uitgegroeid tot een categorie 2 orkaan, met windsnelheden van circa 160 kilometer per uur en windstoten van bijna 200 kilometer per uur. Opvallend bij Ophelia is de snelheid waarmee ze zich ontwikkelt en voortbeweegt. Ze trok afgelopen nacht met circa 31 kilometer per uur naar het noordoosten, en vanmiddag is haar treksnelheid opgelopen naar 39 kilometer per uur. Vanavond zal ze ten zuidoosten van de Azoren haar weg verder vervolgen. Een radius van zo’n 25 kilometer rondom de kern levert windsnelheden op van 130 tot 160 kilometer per uur. De meest pittige wind rondom de kern van Ophelia blijft echter gelukkig een stuk buitengaats van de eilanden.

Zes meter hoge golven
Het eiland Santa Maria is het meest zuidoostelijke eiland, met ongeveer 5500 mensen. Het ligt gelukkig op enige afstand van de kern, maar krijgt er wel een zwieper van mee met onstuimige omstandigheden en hoge golven. Santa Maria kan windstoten verwachten van meer dan 100 kilometer per uur en golfhoogtes van circa 5 à 6 meter. Ook gaat het er hevig regenen. Dat alles gebeurt vanavond laat en in de vroege nacht naar zondag.

Verder activerend ondanks kouder zeewater
Zondag trekt Ophelia verder noordwaarts. Het zeewater is circa 23 graden nabij de kust van de Azoren en koelt af tot rond 14 graden richting de zuidwestkust van Ierland. Ondanks dat ze zich over kouder wordend zeewater voortbeweegt, kan ze wel nog in activiteit toenemen. Dat heeft vooral te maken met de straalstroom. Er bevindt zich een diepe trog boven de Atlantische oceaan en Ophelia bevindt zich precies bij de rechteringang van de straalstroom. Bij de rechteringang is er hogerop in de atmosfeer als het ware sprake van een tekort aan lucht. Dat wordt opgezogen, waardoor een schoorsteeneffect plaatsvindt. Op de locatie waar Ophelia ligt, stijgt de lucht dus met veel snelheid op. Dat activeert de orkaan.

Oktoberzomer
Als tegenhanger van het pittige lagedrukgebied Ophelia, hebben we boven het Europese vasteland een sterk hogedrukgebied liggen. Daar tussenin komt een diepe zuidelijke stroming op gang die warme en droge lucht vanuit Noord-Afrika helemaal over Spanje en Frankrijk richting de Benelux opstuwt. In al deze landen is het dan ook volop zomers de komende dagen met veel warmte en zon. Zo wordt het in delen van Spanje en Portugal 30 tot 25 graden. Ook Zuid-Frankrijk krijgt hoge temperaturen met 28 graden. Bij ons in de omgeving komen we zondag en maandag uit op 20 tot lokaal 25 graden, van noord naar zuid gezien.

Ierland: (zeer) zware storm
Terwijl wij hier genieten van het nazomerse weer, heeft Ierland dus te maken met de (restanten van) Ophelia. Ophelia zal morgen afzwakken en tegelijkertijd groter worden. Haar windveld gaat zich dan uitbreiden. Tot ze Ierland bereikt, is de kans groot dat ze nog een categorie 1 status behoudt (windsnelheden van 120 tot 150 kilometer per uur). Maandagmiddag wordt er aan de zuidwestkust van Ierland een windkracht 11 tot 12 verwacht. Dat houdt in dat er een gemiddelde wind komt te staan van circa 100 tot 120 kilometer per uur. De uitschieters kunnen nog veel hoger uitpakken, rond de 160 kilometer per uur. Een zeldzaam fenomeen en zeer contrastrijk met het relatief rustige nazomerweer in Nederland.

Bron: MeteoGroup

Datum: zaterdag 14 oktober 2017, 09:59
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Frankrijk, Ierland, Portugal, Spanje

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry