Zomers begin van de herfstvakantie

13/10
2017
Wie had gedacht dat de zomer dit jaar als een nachtkaars zou doven, heeft het mis. Tropische orkaan Ophelia wakkert de figuurlijke zomerkaars in West-Europa namelijk weer aan. De thermometer kan komende maandag op een enkele plek in ons land zomaar de zomerse 25 graden aantikken. En dat halverwege oktober. Hoe anders was dat twee jaar geleden…

In de weerkunde wordt vaak gesproken over de ‘normale’ waarde als het gaat om bijvoorbeeld de temperatuur. Daarmee wordt het klimatologisch gemiddelde bedoeld, ofwel een berekend gemiddelde over een tijdvak van dertig jaar. De ‘normale’ waarde suggereert dat een hogere of lagere temperatuur dan de norm als abnormaal gezien wordt. In werkelijkheid komt het echter vrijwel nooit voor dat het weer zich op een willekeurige dag exact aan de ‘normale’ waarden houdt. De warmte van de komende dagen is daar een mooi voorbeeld van.

Subtropische warmte naar Nederland
Dat de lucht in ons land tijdens het weekeinde flink opwarmt is inmiddels geen nieuws meer. Al de hele week reppen we er over en ook in diverse andere media is er veel aandacht aan besteed. De West-Europese warmte wordt veroorzaakt door een flink meanderende straalstroom, waarbij ons land aan de warme kant van een zuidelijk uitslaande staande golf terecht komt. Deze zogenaamde grootschalige hoogtetrog is mede ontstaan door de zeer noordelijke gelegen hurricane Ophelia.

Datum: vrijdag 13 oktober 2017, 09:59
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Noordelijke

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry