Zr. Ms. Evertsen zet raketparaplu op

13/10
2017
De vrede, veiligheid en vrijheid van navigatie in de Golf van Finland worden bedreigd. Een vlootverband van de NAVO moet het water in dit oefenscenario veilig en bevaarbaar houden. Worden ze aangevallen met vliegtuigen of raketten dan zet Zr. Ms. Evertsen een beschermende ‘raketparaplu’ op.

NAVO-oefening Brilliant Mariner 2017 vindt niet plaats bij Finland, maar in de Middellandse Zee ter hoogte van Zuid-Frankrijk. Daar doet het Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregat samen met de andere schepen van de Standing Nato Maritime Group-1 deze zogenoemde crisis response oefening. Centraal staat het afstemmen van de samenwerking tussen de ongeveer 25 internationale schepen, waaronder de Spaanse carrier SPS Juan Carlos I en de Franse helikoptercarrier FS Mistral.

Geoliede machine

Luitenant-ter-zee 1 Bastiaan Bolt is als Hoofd Operationele Dienst onder meer bezig met het opstellen en afstemmen van het programma: “De procedures zijn over het algemeen hetzelfde, maar om echt goed samen te werken, moet je een tijdje met elkaar oefenen. Deze schepen varen al enige tijd met elkaar en deden de nodige oefeningen, zoals onderzeebootbestrijding met een Franse nucleaire onderzeeboot. Op het gebied van maritieme oorlog zijn we een goed geoliede machine.”

Gevechtskracht leveren

Inmiddels zijn de samenwerkingsoefeningen afgelopen en is de tactische fase ingegaan. Bolt: “Hierin doen we alsof er een echte operatie gaande is. We zijn dan continu gereed om gevechtskracht te leveren. Er is geen programma bekend en we reageren op wat er oppopt. In deze fase krijg je tal van opdrachten: het begeleiden en beschermen van de Mistral tegen oppervlakte- en luchtdreiging, het beveiligen van mijnenbestrijdingsvaartuigen of, wat we meestal doen, het leveren van een SAM-paraplu boven onze eigen taakgroep.”

Spelregels

SAM staat voor surface to air missiles. Met SAM-paraplu bedoelt Bolt de capaciteit van de Evertsen om een vlootverband te beschermen tegen dreigingen vanuit de lucht. Hiervoor beschikt het schip over een geavanceerde SMART L-radar en ESSM- en SM-2-raketten. Bolt: “

Onze schepen zijn verschillende keren aangevallen door zowel vliegtuigen met bommen als door van het land afgevuurde raketten. In het geval van vliegtuigen is het afhankelijk van de rules of engagement en de noodzaak of we ze uit de lucht halen. Als de tijd er is, waarschuwen we eerst. In mijn rol adviseer ik de commandant ook over de geldende spelregels. Die vormen in dit scenario een actief spelelement.”

Datum: vrijdag 13 oktober 2017, 14:54
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Finland, Frankrijk

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry